Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maatschappelijke initiatieven bereiken miljoen mensen

Gemeenten beschouwen maatschappelijke initiatieven worden ten onrechte vaak als goedbedoeld vrijwilligersgedoe in de marge. Uit gegevens van netwerkorganisatie Kracht in NL, dat de waarde van initiatieven in kaart brengt, blijkt dat alleen al de 540 door hen geregistreerde projecten welzijnswaarde hebben voor 1,1 miljoen Nederlanders.

22 mei 2015

Gemeenten beschouwen maatschappelijke initiatieven ten onrechte vaak als goedbedoeld vrijwilligersgedoe in de marge. Uit gegevens van netwerkorganisatie Kracht in NL, dat de waarde van initiatieven in kaart brengt, blijkt dat alleen al de 540 door hen geregistreerde projecten welzijnswaarde hebben voor 1,1 miljoen Nederlanders.

Arbeidsplaatsen en geld

Veel van die initiatieven spelen zich af buiten het blikveld van gemeenten. Jammer genoeg, want zij kunnen er veel aan hebben. De netwerkwereld waarin de initiatiefnemers operen, bereikt enorm veel mensen, creëert een veelheid aan waarden, levert arbeidsplaatsen en geld op, aldus Kracht in NL. Tegelijkertijd kan die nieuwe economie niet zonder de verticale wereld van de ‘oude economie’, waarin overheden, bedrijven en geldschieters hun rol hebben. Om een betere verbinding tussen die twee werelden tot stand te brengen, stelden Kracht in NL-oprichters Silvia de Ronde Bresser en Gerda Deekens zich ten doel de waarde van maatschappelijke initiatieven zichtbaar te maken. Ze ontwikkelden samen met partners de MAEXchange waar initiatiefnemers zelf hun activiteiten kunnen invoeren.

1,1 miljoen mensen

De “beursindex” geeft weer op welke waarden wordt gescoord, met welk bereik en hoeveel mensen er – vrijwillig of betaald – aan het werk zijn. Rotterdam en Zuid-Holland vroegen Kracht in NL al om hun initiatieven in kaart te brengen. Voor Den Haag, Gelderland en Overijssel wordt daar nu aan gewerkt. In totaal bieden de 540 projecten die nu in de index staan welzijnswaarde aan 1,1 miljoen Nederlanders, volgens Kracht in NL. En dat is pas het begin; Nederland telt mogelijk wel 20.000 maatschappelijke initiatieven.


Transparant

Hoe wordt die waarde berekend? Gerda Deekens: ‘De getallen zijn van de initiatiefnemers zelf, maar de MAEX is transparant en kan dus door reacties van gebruikers en onderlinge controle worden gezuiverd. Uitschieters bellen we na en als dat bereik enkel via marketing blijkt, dan halen we ze eruit. Maar een landelijke mantelzorgorganisatie die dagelijks zorg voor duizenden mensen ondersteunt, komt inderdaad aan hoge getallen.’ Overigens zijn die 1,1 miljoen geen unieke personen; sommige mensen profiteren van meerdere initiatieven.

Buiten zicht van gemeenten

Veel gebeurt volgens Kracht in NL buiten het zicht van gemeenten en overzichten zoals de organisatie die maakt, bestaan verder niet. Gemeenten hebben daardoor niet in de gaten wat de maatschappelijke en economische waarde van hun lokale initiatieven is. De Ronde Bresser: ‘Ze kennen die initiatieven niet, hebben hooguit een lijstje met betrokken inwoners die ooit op een bijeenkomst zijn geweest. Vaak nog gedateerd ook.’ Gemeenten weten daardoor evenmin in welk stadium de initiatieven zich bevinden (opstart- of doorstartfase) en waar zij behoefte aan hebben; bijvoorbeeld geld, media-aandacht en vrijwilligers. Dat gebrek aan kennis heeft een weerslag op de begeleiding voor initiatiefnemers vanuit de ambtelijke organisaties.

Lees in Binnenlands Bestuur van deze week wat honderd maatschappelijke initiatieven opleveren in Rotterdam.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Vlems / voorzitter Ecodorp Boekel
Ik merk wel dat ons initiatief geluk heeft dat het gevestigd is in de gemeente Boekel. De gemeente leeft echt met ons mee, onze wethouder tweet over ons, ambtenaren gaan met ons mee als we naar Ministeries gaan, onze wethouder heeft zelfs eens voor Ecodorp Boekel gepleit bij een bijeenkomst van het Waterschap Aa en Maas en daardoor een schenking van 10.000 euro voor ons binnengehaald omdat we de burgers bewust maken van watergebruik. De gemeente Boekel is actief en betrokken bij burgerinitiatieven omdat het hun beleid is om veel verantwoordelijkheid bij de burger te leggen. Vandaar ook dat er geen welstandscommissie is en Boekel de flitsvergunning kent waardoor je binnen 5 minuten een goedgekeurde bouwvergunning krijgt. Zo'n gemeente is een rijke voedselbodem voor een burgerinitiatief!
Anneke van Ammelrooy / secretaris v.e. vereniging en vrijwilliger bij mensen thuis, voormalig directrice van een ngo in Irak
het aantal vrijwilligers en het geld voor goede doelen worden op de een of andere manier wel al geteld, het laatste komt op enkele miljarden en het meeste daarvan blijft in Nederland. Vrwijilligers betalen ook nog eens heel veel dingen zelf zoals hun vervoer, broodjes, kleding, cursussen, telefoonkosten etc.

https://www.movisie.nl/feiten-en-cijfers/feiten- …



verder is ook interessant hoeveel betaalde arbeidsplaatsen het allemaal oplevert: het vrijwilligerswerk vereist geregeld drukwerk, tourbussen, vlaggen, bewaking, drank, etc.

Ik was ooit verbaast te lezen dat vlak na 1990 de meeste nongovernemental organizations in Polen voor 90% door het buitenland gefinancierd werden. Tien jaar later lag de buitenl. bijdrage al onder de 10 procent en hadden de organisaties meer dan 100.000 betaalde banen in eigen gelederen geschapen (incl. natuurlijk voor Polen allerlei roomsk. charitatieve instellingen).

Neem verder voor het scheppen van werk buiten de geheel door vrijwilligers gerunde organisatie de simpele VvE: heeft vaak een notaris nodig, lidmaatschap van de VEH, laat aannemers e.d werk doen dat mensen anders wellicht zelf zouden doen, heeft een bankrekening, moet lid zijn van de KvK etc.

Vreemd eigenlijk dat dat nooit eens ergens geschat wordt.
Advertentie