of 59345 LinkedIn

Lange adem nodig voor bestrijding Duizendknoop

Uitgraven, uittrekken en inzaaien van inheemse plantensoorten. Het is een hoop werk, maar het is een aanzienlijke hulp in het bestrijden van de Japanse en Sachalinse Duizendknoop. Dat blijkt uit een onderzoek op drie lokaties in het Gelderse Heveadorp door Natuur en Ruimte.

Uitgraven, uittrekken en inzaaien van inheemse plantensoorten. Het is een hoop werk, maar het is een aanzienlijke hulp in het bestrijden van de Japanse en Sachalinse Duizendknoop. Dat blijkt uit een onderzoek op drie lokaties in het Gelderse Heveadorp (gemeente Renkum) door Natuur en Ruimte.

Invasief 

De Japanse Duizendknoop is een invasieve soort. Met zijn uitgebreide wortelstelsel en enorme groeicapaciteit kan het inheemse plantensoorten al snel overwoekeren en verder uitbreiden. Maar slechts een klein deel van de plant is bovengronds zichtbaar. Het grootste deel zit ondergronds.

De Duizendknoopsoorten uit Oost-Azië zijn daarom een bron van zorg en soms wanhoop voor gemeentelijke plantsoenendiensten, tuinliefhebbers, groenbeheerders en natuurorganisatie. Maaien helpt niet of nauwelijks, en ook bestrijding met gif lijkt zinloos; het wortelstelsel van de plant blijft gezond genoeg om gewoon weer uit te groeien. En met kracht: soms komen planten terug dwars door asfalt of bestrating die over de gemaaide plant is gelegd.

 

Code Rood

Voor veel gemeenten en provincies is het verschijnen van Duizendknoop inmiddels een code rood. Ze roepen burgers op om waakzaam te zijn en de uitgetrokken Duizendknoop niet bij het groenafval of op de composthoop te gooien. Ieder stukje wortel kan eenvoudig weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Om die reden zijn beheerdiensten uiterst voorzichtig voor het maaien en afvoeren van de plant. Maar de maatregelen kunnen overheden flink op kosten jagen.

 

Beheer

Uit het onderzoek van Natuur en Ruimte blijkt dat een combinatie van regelmatig beheer en hulp van inheemse soorten het beste resultaat oplevert. Door het eerst verwijderen van het grootste deel van de wortelstokken van de Duizendknoop wordt het grootste deel van de reserves weggenomen en valt tevens het wortelstelsel uiteen. De kleinere worteldelen die overblijven worden verder uitgeput met regelmatig uittrekken van scheuten en het planten van inheemse soorten die licht wegnemen en slakken aantrekken. Het is wel een kwestie van lange adem. In het eerste jaar moesten de stengels zeven keer worden uitgetrokken. Het jaar erna nog vijf keer.  De groei nam in een jaar met 70 % af.

 

Investering

Volgens de onderzoekers wijzen de eerste resultaten erop dat de Duizendknoop met een relatief lage investering van geld en tijd teruggedrongen kan worden. De komende jaren wil Natuur en Ruimte verder experimenteren met verschillende bestrijdingsmethoden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico Slagter (wethouder) op
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het bewerken met Glyfosaat de enigste en aller beste manier is om de Duizendknoop te vernietigen. Het probleem is dat zodra je het woord Glyfosaat noemt sommige mensen in de stress schieten terwijl het aller laatste onderzoek uit Canada aan geeft dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid.