Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kabinet stelt besluit schaliegas uit tot oktober

Minister Henk wacht op advies van de commissie voor de milieueffectrapportage (mer), die nog moet oordelen over het rapport van ingenieursbureau Witteveen+Bos.

26 augustus 2013

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist pas in oktober of er proefboringen kunnen worden gedaan naar schaliegas. Kamp wacht op advies van de commissie voor de milieueffectrapportage (mer), die nog moet oordelen over het rapport van ingenieursbureau Witteveen+Bos, zo schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Rapport: Gas winnen is veilig

Het bureau onderzocht in opdracht van de minister de gevolgen voor veiligheid voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schaliegas en concludeerde dat dit veilig kan. Het mer-advies wordt eind september verwacht.

Proefboringen zijn nodig

Om erachter te komen of schaliegas aantrekkelijk kan zijn voor de staatskas en de Nederlandse economie zijn volgens Kamp wel proefboringen nodig. Lokale bestuurders en omwonenden worden betrokken bij dergelijk onderzoek dat duidelijk moet maken of en hoe de proefboring verantwoord en veilig kan worden gedaan, aldus de minister.

Gemeente moet vergunningen afgeven

Als blijkt dat dit kan, zijn nog meer vergunningen nodig. De gemeente heeft daarbij een rol, bijvoorbeeld bij het afgeven van de benodigde bouwvergunning voor de boorinstallatie. Drie beoogde locaties voor proefboringen zijn bij Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder. De gemeenten spreken later in de ochtend met de minister. Een woordvoerder van de gemeente Boxtel is verbaasd dat het rapport openbaar gemaakt werd voordat met de betrokken partijen was gesproken.

Noordoostpolder: Geen afgewogen besluit te nemen

Noordoostpolder was en blijft tegen het boren naar schaliegas zolang er geen locatie specifieke gegevens bekend zijn en er geen draagvlak is, liet de gemeente dit weekend weten. Wethouder Poppe: ‘Wij kunnen ons niet voorstellen dat de minister en het kabinet in staat zijn om op basis van dit beperkte onderzoek een afgewogen besluit te nemen over het boren naar schaliegas.’

Bodemdaling

Schaliegas zit kilometers diep in de grond in kleine belletjes in oeroude keiharde steenlagen. De winning ervan houdt de gemoederen bezig. Tegenstanders vrezen aardbevingen en bodemdaling en zijn bezorgd dat grond- en drinkwater vervuild raken door het boren of door de chemicaliën die bij deze gaswinning worden gebruikt.

20 tot 30 miljard voor de schatkist

Kamp schatte eerder dat de winning van schaliegas Nederland op lange termijn 20 tot 30 miljard euro kan opleveren. Hij benadrukt maandag dat het aan de overheid is om eisen te stellen, de veiligheid te beoordelen en wel of niet mee te werken aan een proefboring, maar dat de mijnbouwbedrijven uiteindelijk beslissen of het binnen die regels loont om schaliegas te winnen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harry / beleidsadviseur overheidsfinancien
Dat schaliegas dat komt er wel, net zoals de automobiel en het vleigtuig er zijn gekomen. Het aardgas raakt op. Windmolens draaien op subsidie. Het geld bij overheid raakt op.



Ook verdwijnt steeds meer chemische industrie uit Nederland. Dan vinden de de linksen/groenen natuurlijk prachtig. Maar er moet wel geld verdient worden om hun circusje gaande te houden.



Over 10 jaar praat niemand er meer over en is schaliegas gewoon aardgas die iets dieper ligt.



Dus maakt u maar allemaal lekker druk.



Het prijsmechanisme regelt dit even.



Ron / Beleidsmedewerker
Beste Harry, U heeft niet helemaal opgelet. Over 10 jaar is het schaliegas alweer op (zelfs voorstanders geven dit aan).. Wat overblijft zijn gaten en chemische stoffen in de grond, ongewenste klimaatveranderingen, vervuilde lucht en een winst die verdampt is - zoals in USA en Polen nu al gebeurd. Bovendien draait de schaliegas en andere fossiele brandstoffen meer op subsidies dan mensen vaak willen geloven. Kortom, het is het bekend blij zijn met een dooie mus (in zeze waarschijnlijk ook nog letterlijk ;).
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het lijkt mij dat Kamp in dit geval héél goed weet waar hij mee bezig is. Eerst onderzoeken (algemene rapportage over schaliegas), daarna proefboringen verrichten en vervolgens besluitvorming door het Rijk, waarbij veiligheid en milieuaspecten een belangrijke rol spelen. De reactie van milieuorganisatie en gemeenten is hetzelfde als bij de aanleg van speelplaatsen (not in my backyard). Kortom, (op dit moment) nogal voorbarig en niet objectief.
Henk Bongers / burger
Meneer Kamp, wanneer je zo zeker van je zaak bent zet dan een daad neer en stel jezelf PERSOONLIJK garant voor alle schade die ontstaat.

Lady
Wat mij steeds meer stoort, is dat activiteiten met mogelijk grote impact op milieu, maatschappij en gezondheid in toenemende mate worden worden aangepakt met een literatuuronderzoek. Ik heb niets tegen literatuuronderzoek, maar dat zou slechts het begin moeten zijn van de probleemstelling. Op basis daarvan zou meer locatiespecifiek onderzoek moeten plaatsvinden. Dat laatste is vaak duur (helemaal in tijden van crisis) en tijdrovend, dus wordt dan vervangen door een opstart van de activiteit die dan (in dit geval) proefboring heet. Als het dan mis gaat, dan gaat het mis en is 'proef' geen garantie voor het niet krijgen van problemen.

En dan hebben we nog adviseurs zoals Harry hieronder die het prijsmechanisme z'n werk willen laten doen. Hopelijk wordt hij nooit beleidsmedewerker, want daar mag je een iets bredere opvatting van verwachten.
Jan (burger)
Wanneer gaan wij een keer milieu en duurzaamheid stellen, boven economische belangen op korte termijn.

Er is al genoeg vernield.
Leen
Allereerst mag ik minister Kamp bedanken na drie maanden gewacht te hebben op een antwoord op mijn vragen, die ik hem gesteld hebt.

Wat in het rapport ontbreekt is een herevaluatie van de ondergrond( opbouw aardlagen, breuken, etc.). De seismiek over bijv. Brabant is al jaren geleden geschoten of is niet aanwezig. De interpretatie van deze seismiek is niet eenduidig. Het is daarom aan te bevelen, dat er een nieuwe evaluatie van de ondergrond plaatsvindt. Met deze nieuwe evaluatie met betere seismische methoden, is er een betere inschatting mogelijk van het risico van het boren naar schaliegas.
Gert-Jan / beleidsadviseur
Het lijkt me logisch dat het Rijk rekening houdt met relevante wensen en kritiekpunten van gemeenten, maar gemeenten moeten wel hun plaats kennen als het gaat om zaken van nationaal belang.

Zolang wij op het gebied van energieverbruik onverzadigbaar zijn (ook de leden van de milieubeweging en politici) dan lijkt het me dat we schaliegaswinning niet op voorhand moeten afwijzen. Energie is namelijk geen luxe, maar een absolute noodzaak. Voor iedereen.

Pieter Groenewoud / geoloog, geofysicus, hydroloog
in de tekst bij dit stukje over schaliegas geeft u aan dat lokale bestuurders en burgers worden betrokken bij verder onderzoek. Dit stemt tevreden en gerust, te meer omdat in het traject van onderzoek door o.a. Arcadis, Witteveen & Bos en Fugro insprekenden afhaakten omdat het ministerie van Economische Zaken zich niet aan afspraken rond inspraak en betrokkenheid hield.

Overigens, ook in de VS kan schaliegas winning veilig zijn. Vele documenten en documentaires tonen echter aan dat het niet veilig is, omdat het de mens in de genen gebakken is, zich aan God noch gebod te willen storen.
Arnold / gemeentemabtenaar
Natuurlijk wordt dit uitgesteld, dan is het kabinet gevallen en hoeven ze er zelf niet over te besluiten.
Janet / beleidsadviseur
Helemaal eens met de gemeente Noordoostpolder. Hoe bestaat het dat er op basis van een rapport dat niet uitgaat van de specifieke Nederlandse situatie een keuze gemaakt zou kunnen worden voor een dergelijke ingrijpende manier van gaswinning. Ondoordacht en korte termijn is dat weer en spelen met het milieu en met de gezondheid van mensen.
Advertentie