Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Haagse VVD-wethouder beperkt vrije huurmarkt

In Den Haag komen mensen die jaarlijks bruto meer dan 57.000 euro verdienen straks niet meer in aanmerking voor een huurhuis van 720 tot 950 euro per maand. Voor tweepersoonshuishoudens geldt een grens van 67.000 euro. Verhuurders moeten een huisvestingsvergunning aanvragen. Bij overtredingen krijgt de bewoner een boete van 410 euro en de verhuurder van minimaal 5000 euro.

05 juni 2019
Boudewijn-Revis-foto-Henri-tte-Guest.jpg

Mensen die jaarlijks bruto meer dan 57.000 euro verdienen komen in straks Den Haag niet meer in aanmerking voor een huurhuis van 720 tot 950 euro per maand. Voor tweepersoonshuishoudens geldt een grens van 67.000 euro. Verhuurders moeten straks een huisvestingsvergunning aanvragen. Bij overtredingen krijgt de bewoner een boete van 410 euro en de verhuurder van minimaal 5000 euro.

Betaalbare huisvesting
De Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) kondigde zijn huisvestingsplannen vorig jaar al aan, maar kwam onlangs met de nieuwe huisvestingsverordening, waarin hij harde maatregelen neemt om excessen in de overspannen Haagse woningmarkt tegen te gaan. De gemiddelde huurwoning in Den Haag kostte drie jaar geleden nog 1000 euro per maand, maar dat is opgelopen tot 1250 euro. Ongeveer 15 procent van de Haagse huishoudens heeft een middeninkomen. Revis wil die voor de stad behouden en daarom zorgen dat de leraar, politieagent en verpleegkundige een betaalbaar huis kunnen huren in de Hofstad. ‘We nemen deze maatregel niet zomaar.’

Resolute, maar tijdelijke maatregel
De maatregel is onderdeel van een breder pakket uit de Haagse Woonagenda. Daarin wordt ook de Rotterdamwet in bepaalde delen van Den Haag ingevoerd. Revis daarover: ‘Ik heb geen tijd voor politiek. De woningmarkt staat onder grote druk, dat probleem wil ik oplossen.’ Deze ‘resolute maatregel’ wordt toegepast vanwege de dichtgeslibde woningmarkt, maar is een tijdelijke. Hij geldt voor vier jaar. ‘Jaarlijks monitoren we het effect ervan.’ Volgens de wethouder zijn de voorgestelde maatregelen juridisch houdbaar. Huishoudens moeten hun inkomen straks aantonen met een inkomensverklaring van de Belastingdienst. ‘Dat formulier wordt vaker gebruikt.’

Handhaving
Toch vallen of staan dit soort maatregelen met regelmatige handhaving. Revis legt hiervoor de eerste verantwoordelijkheid bij de verhuurder. ‘Met een aantal grote partijen, die veel huizen verhuren, maken we ook afspraken voor maatwerk. Dat verlicht uiteraard de handhaving. Daarnaast hebben wij in Den Haag de Haagse Pandbrigade die bijvoorbeeld door adresanalyses slimme technieken heeft om dit te kunnen handhaven. Ook kunnen we mutaties volgen. Naar verwachting gaat het om 1000 woningen per jaar.’ Bij overtredingen krijgt de bewoner een boete van 410 euro en de verhuurder van minimaal 5000 euro.

Huisvestingsvergunning
Verhuurders moeten zelf een huisvestingsvergunning aanvragen als zij een woning verhuren met een huurprijs hoger dan de huurprijsgrens (720,42 euro) en kleiner dan de huurprijs die correspondeert met een waarde volgens het WoningWaarderingsStelsel (puntenstelsel) van 185 punten (huurprijs van 951,19 euro). Ook middeldure nieuwbouwhuurwoningen blijven niet buiten schot. Die moeten minstens twintig jaar betaalbaar blijven, schrijft de wethouder. ‘De komende jaren zetten we in op een productie van minimaal 20 procent middeldure huur.’ De helft van die woningen valt tussen de liberalisatiegrens en 850 euro en de andere helft tussen 850 en 950 euro.

'Niet mijn favoriete maatregel'
Revis pakt als liberaal de vrije huurmarkt hard aan en hij zegt dan ook niet de politiek te zijn ingegaan met de bedoeling om in te grijpen in de vrije markt. ‘Dit is daarom ook niet mijn favoriete maatregel, maar in dit geval moeten we een probleem oplossen.’ In hoeverre andere G4-gemeenten dezelfde onorthodoxe weg als Revis gaan volgen moet nog blijken. In ieder geval zijn volgens Revis meerdere gemeenten geïnteresseerd in de maatregel en voert de gemeente Zoetermeer hem sowieso ook in.

Prijsregulering Amsterdam
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) laat vandaag in een opiniestuk in het Parool weten prijsregulering te willen toepassen voor meer huizen dan alleen corporatiewoningen, zodat meer woningen toegankelijk zijn voor gemiddelde inkomens. Ook komt er een zelfbewoningsplicht voor koopwoningen. Voor nieuwbouw regelt Amsterdam dat zelf, maar voor de bestaande bouw is een wetswijziging nodig. Verder is een sterke corporatiesector met voldoende investeringsmogelijkheden nodig, aldus Ivens, en natuurlijk nog meer woningbouw.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P Janssen
Dus het feit dat je 'veel' verdient en er voor kiest om in een minder duur huis te wonen gaan we ook nog eens beboeten. Mensen die een bijstandsuitkering hebben en roken en tatoeages laten zetten, een huisdier hebben etc gaan we die dan ook korten. Want als ze dat niet doen houden ze meer geld over om in een duurder huis te gaan of minder huursubsidie aan hoeven te geven.
Jeroen
Hoezo moeten mensen verplicht zo'n groot gedeelte van hun inkomsten weer uitgeven aan woonlasten? Mensen met een koophuis met vergelijkbare of lagere woonlasten, worden die dan ook verplicht maar groter of duurder te gaan wonen? Misschien sparen mensen liever of wellicht eens iets over te houden, voor iets anders dan wonen.
Paul / projectleider
Paard achter de wagen spannen deze vorm van inkomenspolitiek: de huurboete
H. Wiersma / gepens.
Den Haag en veel andere gemeenten kunnen beter eens zorgen voor een evenwichtig woningbouwplan dat is afgestemd op vraag en aanbod.
Advertentie