of 59318 LinkedIn

Grondstofmakelaar verrijkt afval

Haarlemmermeer denkt erover een grondstofmakelaar aan te stellen. Die moet de circulaire ambities van de gemeente kracht bijzetten De makelaar kan het lokale bedrijfsleven helpen in kaart te brengen welke afvalstoffen worden afgeleverd en welke bedrijven of instellingen binnen de gemeente daar vervolgens iets mee zouden kunnen doen.

Haarlemmermeer denkt erover een grondstofmakelaar aan te stellen. Die moet de circulaire ambities van de gemeente kracht bijzetten De makelaar kan het lokale bedrijfsleven helpen in kaart te brengen welke afvalstoffen worden afgeleverd en welke bedrijven of instellingen binnen de gemeente daar vervolgens iets mee zouden kunnen doen. Het initiatief past in de trend dat afval door gemeenten niet meer als overbodig restmateriaal maar als asset wordt gezien. 

Naast de grondstoffenmakelaar overweegt Haarlemmermeer ook een ‘grondstoffenmarktplaats’ te beginnen, waar de vraag naar en het aanbod van afval moeten samenkomen. Volgens de gemeente is met dergelijke initiatieven nog veel circulaire winst te halen. Door meer afval te recyclen, kan de hoeveelheid nieuw te produceren materiaal omlaag. De gemeente hoopt de grondstofmakelaar te bekostigen uit de extra opbrengsten die het afval oplevert.

Proeven
Haarlemmermeer deed eerder al drie proeven in verschillende wijken om het restafval terug te dringen. In een van de wijken nam de jaarlijkse hoeveelheid restafval af van tweehonderd tot vijftig kilo per persoon per jaar. Met het nieuwe initiatief anticipeert Haarlemmermeer op de nieuwe woonwijken die de komende jaren in de gemeente zullen worden gebouwd. De gemeente wil daarbij meer aandacht vragen voor (het vermijden van) bouw- en sloopafval. Ze hoopt dat de inrichting van die nieuwe wijken de toekomstige bewoners aanzet om nog meer afval te gaan scheiden en zo min mogelijk restafval aan te leveren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.