of 64707 LinkedIn

Groep miljonairs meet met drones uitstoot Tata Steel

Een groep stichtingen gesteund door enkele kapitaalkrachtige ondernemers gaat zelf met drones en onderwaterrobots de uitstoot en lozingen meten van Tata Steel in IJmuiden.
Foto: Shutterstock
3 reacties

Een groep stichtingen gesteund door enkele kapitaalkrachtige ondernemers gaat zelf met drones en onderwaterrobots de uitstoot en lozingen meten van Tata Steel in IJmuiden.

Lobby

Volgens hen blijken de GGD en het RIVM gevoelig voor de lobby van Tata Steel en doen die geen onderzoek naar de verhoogde kans op kanker en andere ziektes in de omgeving van het staalcomplex vanwege de uitstoot van giftige stoffen.

 

Volgedruppeld

Om die metingen mogelijk te maken hebben kapitaalkrachtige personen een bedrag van 1 miljoen euro toegezegd, aldus voorzitter Jan de Jong van de Stichting Schapenduinen die opkomt voor de natuur in het gebied rond Tata Steel. ‘In de IJmond is de emmer volgedruppeld. Als de GGD en RIVM niet meer te vertrouwen zijn, houdt alles op. We hebben besloten daarom een schaduwoverheid te vormen en de taak van de overheid op ons te nemen’, zegt De Jong.

 

Willige windvaan

Volgens hem blijken de GGD en het RIVM een ‘willige windvaan’ van de Tata Steel-lobby. Het staalbedrijf mag volgens De Jong namelijk alle uitstoot en lozingen zelf berekenen in plaats van (verifieerbaar) gecertificeerde metingen. Ook zou Tata Steel zelf mogen bepalen wanneer uitstoot en lozingen niet worden gerapporteerd omdat die gegevens vertrouwelijk zouden zijn.

 

Levensverwachting
De Jong stelt dat de buren van Tata Steel een 50 procent hogere kans op kanker en andere ziektes hebben en dat ze volgens deskundigen mogelijk zelfs een tien jaar kortere levensverwachting hebben dan Nederlanders die elders in het land wonen. De metingen betreffen de uitstoot van bijvoorbeeld broeikasgassen en fijnstof, maar ook de giftige stof chroom-6 door Tata Steel, aldus De Jong die bij het initiatief optrekt met de stichtingen IJmondig en Frissewind.nu.

 

Actieplannen

Tata Steel zegt kennis te nemen van de plannen voor milieuonderzoek door de stichtingen. 'Wij kennen het onderzoek of het onderzoeksplan niet en kunnen ook daar dan ook niet inhoudelijk op reageren. Uitingen dat wij gegevens achter zouden houden en niet mee zouden willen werken aan onderzoeken, herkennen wij absoluut niet.' Het bedrijf zegt er waarde aan te hechten om in gesprek te zijn met de omgeving en de zorgen van zijn buren zeer serieus te nemen. 'Wij investeren honderden miljoenen euro’s in een actieplan dat de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum beperkt. Een actieplan dat wij onlangs ook versneld en met concrete doelstellingen, in werking hebben gesteld.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Anand. Nee, wonen in een totaal vervuild land en te vroeg doodgaan aan allerlei ziektes die daardoor veroorzaakt worden, dát is fijn!
Door anand (adviseur) op
TataSteel weg (productie wordt met liefde overgenomen door China eo), Shell gemuilkorfd, kolencentrales dicht, agrarische sector gehalveerd. Waar wil de BV Nederland zijn inkomen verdienen? Met de export van windmolens?
Hoe moeten de milieuclubs aan hun subsidies komen nu de BV armlastiger wordt?
Door drs. E. Nabled op
Jammer dat de grote boosdoener, de provincie Noord-Holland, niet wordt genoemd. De provincie zit al decennia in het pak van eerst Hoogovens en nu Tata Steel genaaid. Het is ook de provincie die via schimmige routes en verdeel en heer er alles aan doet om Tata Steel uit de wind te houden. Enerzijds heel jammer dat de overheid daar zijn controlerende en handhavende rol schandelijk verzaakt en anderzijds toch mooi dat belanghebbenden de kat nu de bel aanbinden. Noord-Holland is als de dood dat Tata Steel moet of wil sluiten, maar die kant zal het zeker op gaan. Tenslotte zijn de kolenmijnen in Limburg ook gesloten; idem textielindustrie Twente etc.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers