Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten willen meeuwennesten verstoren

De meeuw mag een beschermde vogel zijn, dat wil nog niet zeggen dat gemeenten altijd blij zijn met het dier. Alkmaar, Leiden en Haarlem zuchten onder een heuse plaag en vragen toestemming de nesten te mogen verstoren.

31 juli 2012

Tenminste drie gemeenten zijn de toenemende overlast van meeuwen zat.  Ze vragen aan het ministerie van landbouwom de beschermde dieren te mogen verjagen en de nesten te verstoren. 'Je kunt in deze maanden gerust van een plaag spreken'.

Vroeg rondje vuinis
De vuinismannen van de gemeente Alkmaar moeten vanaf deze week extra vroeg op: nog voor hun reguliere rit maken zij om zes uur in de morgen alvast een rondje, op zoek naar afvalzakken die te vroeg zijn buitengezet. Niet om de bewoners te bekeuren, maar om de zakken weg te halen voordat deze worden opengescheurd door de zwermen meeuwen die in de stad hun voedsel zoeken.

Plaag
Als we de zakken te lang laten staan, dan wordt het al gauw een rotzooitje op straat, de beesten trekken zo'n zak finaal aan flarden', rechtvaardigt woordvoerder Kees Kraakman de actie. Hij spreekt van een heuse plaag die vooral de binnenstad van Alkmaar treft. 'Vorig jaar mochten we gelukkig tijdens de kaasmarkt op vrijdag de vogels met angstgeluiden wegjagen. Want toeristen en medewerkers hadden er echt last van'.

Ontheffing gevraagd
Reden voor Alkmaar om zich samen met Leiden en Haarlem tot het ministerie te richten. 'Ook daar is de overlast al jaren groot. We bereiden een verzoek voor waarin we ontheffing vragen van het verbod op verstoring en verjaging van de meeuwen.'Hij sluit niet uit dat meerdere gemeenten zich bij het verzoek zullen aansluiten

Stenen voor eieren

Een van de remedies die Alkmaar in gedachten heeft is het vervangen van de eieren door stenen. 'Ze nestelen allang niet meer alleen aan de kust. Sinds jaren hebben we hier helele kolonies op de bedrijventerreinen, waar ze broeden op  platte daken van kantoren en bedrijven. Er komen er elk jaar meer bij.'  Een ander aanvalsplan is om de meeuwen met roofvogels af te schrikken.

 

 'Tele-bestuurde wagentjes'

Behalve in Nederland hebben ook gemeenten in België last van de meeuwen. In Knokke wil het gemeentebestuur speciale voederplaatsen op volle zee laten inrichten om de beesten weg te houden. Ook kunnen de vogels met opgezette vossen en op afstand bestuurbare wagentjes worden verjaagd.  Deze autootjes worden dan bestuurd  door vrijwillligers, die dat graag doen: 'anders doen ze 's nachts toch geen oog dicht van het gekrijs'.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet / niets
ja mensen het vaak schuld aan ons zelf ,we veoren er maar op los s,morgens word er getalen brood op daken geworpen ...in engeland als je de meeuwe vooerd kun je een boeten krijgen van zo,n 300 pond en dat is niet mis moet hier ook gebeuren .
Jos Praat / beleidsadviseur
De oplossing voor het vuilniszakkenprobleem lijkt simpel: volgens onze hulp (en die weet alles) gewoon een paar druppels chloor in de zak. En geen meeuw die er een snavel in durft te zetten.

Overigens: meer discipline van de 'vuilniszakbuitenzetters' zou ook geen kwaad kunnen. Zet je zooi wat later aan de stoep, dat zal enorm schelen. En anders een boete.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
Vroeg ophalen kan ook in Den Haag geen kwaad. In Den Haag mag je vanaf 10 uur de avond tevoren de zakken buiten zetten. http://twitpic.com/adqijn

Bas / logicus
Vroeger kon men twee maal per week zijn afval buitenzetten en had men geen last van de meeuwen.

Sinds het moment dat er minder vaak gereden werd verscheen het fenomeen van vuilniszakmeeuwen. Daar zijn meerdere verklaringen voor maar eentje is dat de geur van rottend voedsel in onze vuilniszakken deze meeuwen aantrekt. Het is dus niet de meeuw die de overlast veroorzaakt maar de gemeentelijke afval ophaaldienst omdat deze zijn taken niet meer naar behoren uitvoert. Tenslotte moet de gemeentelijke reinigingsdienst veel incapabele adviseurs en directieleden van een veel te hoog salaris voorzien. De ellende is nu dat de evolutie deze meeuwen geleerd heeft waar er voedsel te halen valt dus nu meer rijden heeft geen zin meer.

Frits Speelman / burger
Bij ons gaat het afval onder de grond. En betalen we per kilo. Nog steeds last van meeuwen, hoe kan dat? De mens en zijn afval.
Bas / logicus
@ Frits Speelman, in mijn laatste zin schreef ik “De ellende is nu dat de evolutie deze meeuwen geleerd heeft waar er voedsel te halen valt dus nu meer rijden heeft geen zin meer. ”. De meeuw heeft ruim drie decennia lang aangeleerd om diep landinwaarts zijn voedsel te zoeken. Drie á vier jaar na de geboorte produceren ze al nageslacht. We zijn dus al zo’n tien generaties verder. Dat er nu op sommige plekken ondergronds het afval verzameld wordt betekend niet dat de meeuwen vertrekken. Het is enkel een klein beetje lastiger om voedsel te vinden. De overige voordelen die ze gevonden – en helaas reeds aangeleerd -hebben in de bebouwde gebieden zijn warmte, beschutting en veiligheid. Vandaar dat ze vaak op onze daken nestelen.
Advertentie