of 58952 LinkedIn

Gemeenten verwerpen advies commissie-Mans

Reageer

Gemeenten zien niets in het idee van de commissie-Mans om de controle op milieuregels drastisch om te gooien. Het voorstel om in de huidige VROM-wetgeving voor lokale overheden te snijden en daar een reorganisatie teweeg te brengen, is 'een verkeerde oplossing voor een complex probleem'.

'Te zwaar' en 'oneigenlijk'.  Zo betitelde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag het advies van de commissie Mans over de controle op milieuregels.

 

Omgevingsdiensten
De commissie onder leiding van oud-burgemeester Jan Mans van Enschede pleitte donderdag voor de oprichting van 25 regionale 'omgevingsdiensten' waaraan alle gemeenten, provincies en het liefst ook waterschappen verplicht deelnemen. Die diensten zouden de meer dan vijfhonderd ,,versnipperde'' instanties die nu verantwoordelijk zijn voor de handhaving van allerlei milieu-, bouw- en ruimteregels, moeten vervangen.

 

Kritische evaluatie
Volgens de VNG moet het ministerie van VROM eerst een kritische evaluatie van de vergunningverlening voor gemeenten maken om te kijken welke en hoeveel diensten zij kunnen uitbesteden aan derden om effectiviteit en samenhang te verbeteren. Gebaseerd op die evaluatie zou het kader van de wet eventueel kunnen worden veranderd.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.