Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten niet voorbereid op groei woningmarkt

Gemeenten zijn er te weinig op bedacht dat binnen enkele jaren de vraag naar woningen weer fors gaat toenemen. Dat zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

24 september 2013

Gemeenten zijn er te weinig op bedacht dat binnen enkele jaren de vraag naar woningen weer fors gaat toenemen. Wethouders en gedeputeerden zijn gefocust op stilstand en realiseren zich soms onvoldoende dat de magere jaren snel kunnen omslaan in een krachtige vraag. Dat zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), in een interview in Cobouw.

Structurele onderliggende vraag

Van Hoek, die betrokken is bij veel regionale woningbouwplannen, stelt in het artikel in Cobouw: ‘Regio’s zouden zich meer moeten opmaken voor het feit dat de situatie op de woningmarkt weleens snel kan veranderen. Nu denken gemeenten vooral vanuit de andere kant, van ja, alles ligt stil. Maar er is een stevige, structurele onderliggende vraag naar woningen die zich binnen enkele jaren zal manifesteren’, voorspelt Van Hoek.

Bouw trekt aan in 2015

Van Hoek verwacht dat de bouwproductie in 2015 aantrekt. Ook minister Stef Blok (Wonen) gaat ervan uit dat er tot 2022 behoefte is aan ruim 700.000 nieuwe woningen. Volgens de EIB-directeur wordt dat aantal met het huidige productietempo nooit gehaald. ‘Als de vraag naar woningen aantrekt, zal de productie in korte tijd fors moeten worden opgevoerd.  We praten dan over groeicijfers van tien procent per jaar.’

Slecht doorgerekend beleid

Van Hoek betoogt in het interview verder dat het kabinet de bouwproductie hindert met slecht doorgerekend beleid, gebaseerd op paniekverhalen en met keuzes op het verkeerde moment.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos praat / beleidsmedewerker
700.000 woningen. Voor wie zijn die allemaal bestemd?
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Nederland staat nu al vol. Natuur en milieu krijgen om commerciële redenen nu al te weinig ruimte. Meer huizen betekend dat er meer energie nodig is. En zo kan ik doorgaan. Laat ik nog even buiten beschouwing dat steeds grotere groepen mensen steeds minder kansen hebben om nog huizen te kunnen kopen. Ook als de economie weer iets aan zou trekken.

Flipper
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
Wat een ouderwets denken van Van Hoek. De tijd van slopen en nieuw bouwen is echt voorbij. Laten zij zich voorbereiden op hergebruik.
Eduard Ridder / Coördinator Projecten & Control
Wat een onzin. In de hudige plannen zit nog voldoende ruimte om een dergelijke aantrekkende markt te bedienen. Het probleem is nu dat de markt dat niet nu opneemt. Als de markt dat straks iets (10%) beter gaat doen zijn we echt niet ineens uitverkocht....
W.Wilkens
Wel leuk om te zien hoe de lijnen lopen in een discussie als deze.

In de Staatscourant van 20 mei 2008 (!), voorafgegaan door een artikel in het NRC van 22/23 mrt. 2008 - voor de zgh. 'crisis' - wordt het 'krimpdenken' besproken aan de hand van cijfers van het CBS. Hieruit blijkt dat in 2025 ruim de helft van de gemeenten minder inwoners heeft dan nu. Eén op de vijf krijgt te maken met dalend aantal huishoudens en er zullen minder jongeren zijn (vergrijzing).

Die daling is geen tijdelijke aangelegenheid, maar een trend, waarop de (een) gemeente zouden moeten reageren met een antwoord op de vraag of zij nog wel wil groeien en tot welke prijs.

Dat Cobouw zo reageert in het licht van de ingestorte bouw is begrijpelijk, maar het is meer van hetzelfde.

Was het niet minister Bellaerts van Blokland die in de jaren 70/80 (Vorige Eeuw) sprak over selectieve woningnood?

Hierop zou zich een zelfrespecterend bedrijfsleven moeten op moeten bezinnen.
Alfred
Weer iemand die de bevolkingsdaling ontkent. Al flink wat jaren ligt het aantal kinderen op 1,7 per gezin. Het aantal echtscheidingen is al vele jaren stabiel en het aantal 1persoonshuishoudens neemt vooral toe door het overlijden van een partner.



Het herstructureren van wijken e.d. levert de gemeenten geen geld op, omdat zo slim waren om de grond te verkopen ipv een eerlijke erfpacht te blijven hanteren. Nu moet men weer iets verzinnen om grond te verkopen. Dat zijn die molenstenen bij veel gemeenten met fabetastische groeiplannen ten koste van de buurgemeenten. Ze hebben veel grond tegen een hoge prijs in de boeken staan, terwijl ze niets meer waard zijn door het uitblijven van de vraag.



Mijn advies: stop met groeidenken en begin met beheerdenken. Schrijf de onverkoopbare gronden af. Maak er iets moois van en neem je verliezen. Dat doet pijn, maar liever een korte en hevige dan een chronische pijn. Leg het ook je inwoners uit. Ze zullen he ook wel begrijpen.
Tinus
Het verhaal klopt niet, gemeenten hebben juist een overschot aan ''strategische gronden'' die zijn verworven in de ''goede tijd''. Veelal zijn deze gronden momenteel afgewaardeerd naar marktwaarde, voornamelijk landbouwwaarde voor uitleggebieden (zie notitie BBV), maar deze gronden liggen weldegelijk klaar voor toekomstige bebouwing. Hooguit is mogelijk de productiecapaciteit van de organisatie op een lager pitje gezet, maar dat mag ook geen probleem zijn aangezien er tig mensen thuis zitten. Bovendien moet eerst maar eens blijken dat de nieuwbouwmarkt aantrekt.
Leo van de Pas / directeur Woningmarktcijfers.nl
Het heeft weinig zin om de groeiprognoses van bevolking en huishoudens te ontkennen. De ontwikkeling zal echter in de verschillende gebieden in Nederland zeer divers zijn. Feit is ook dat diverse plannen voor nieuwbouw en herstructurering door de crisis in de onderste la zijn beland. De vraag of die plannen nog voldoen aan de gewenste woonkwaliteit van straks. Nieuwe plannen maken of omvormen is een kwestie van jaren, dus op tijd beginnen lijkt me geen overbodige luxe. De krimpfase hebben we immers ook 10 jaar te laat onderkend. Zie voor meer het rapport op woningmarktcijfers
Hans / afdelingsmanager
Welke groei ?
Marccel van Doornik
Ik vraag me of dit ook geldt voor de wel bekende Krimpregio's, zoals Zeeland/Zuid en midden Limburg/Oost Groningen?
Petra
Mochten er in de nabije toekomst opeens woningen nodig zijn dan weet ik nog wel een aantal kantoorpanden te staan die gemakkelijk tot appartementen kunnen worden omgebouwd.....
Advertentie