of 58952 LinkedIn

'Geluidsoverlast Awacs nog erger dan verwacht'

Reageer
De gemeente Onderbanken is geschrokken van de eerste resultaten van de permanente geluidsmetingen naar de herrie van Awacs-vliegtuigen in die gemeente. De meetgegevens staan sinds woensdag op de website van de gemeente.

Sinds eind vorig jaar worden in opdracht van het ministerie van VROM op twaalf plaatsen in Onderbanken en Brunssum permanente metingen verricht door Geluidsmeetnet uit Leiden. De metingen over een periode van drie jaar moeten de basis vormen voor een gezondheidsonderzoek door de GGD.

 

Volgens Wethouder Leon Stevelmans van Onderbanken veroorzaakten de vliegtuigen het afgelopen half jaar geluidspieken van meer dan 100 decibel Stevelmans noemt de geluidsoverlast ‘veel erger dan verwacht’.

 

‘Op een meetplek blijkt meer dan een op de tien Awacs-vliegtuigen ruim honderd decibel te produceren’, zegt Stevelmans. ‘Dat is niet eenmalig, zoals we tot nog toe meenden, maar aan de orde van de dag. Bovendien zit de geluidsbelasting bijna overal boven de negentig decibel.’

 

Volgens Stevelmans heeft het rijk de geluidsoverlast altijd gebagatelliseerd. ‘Hier kan het rijk niet meer omheen. Eerdere metingen door burgers lieten ook zien dat vliegtuigen boven de honderd decibel zaten, maar dat heeft Den Haag altijd weggewimpeld. Nu blijkt zelfs dat de honderd decibel vaker overschreden werd dan uit eerdere, niet-systematische, metingen bleek.’

 

Onderbanken wil de zaak aan de orde stellen tijdens komend overleg met het ministerie.  

 

Zie ook:
Strijd Schinveldse Bos nog niet gestreden (20/06/2008)
Raad van State tikt minister Cramer op de vingers (05/05/2008)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.