Advertentie
financiën / Nieuws

Utrecht wil Stadskantoor kopen voor 200 miljoen

Kopen blijkt op jaarbasis 1,3 miljoen euro goedkoper dan huren, wat oorspronkelijk de bedoeling was.

04 juni 2012

De gemeente Utrecht wil het nieuwe Stadskantoor aankopen van de NS. Dat blijkt voordeliger dan het gebouw te huren, heeft het college becijferd. Voor de aankoopkosten, 203 miljoen euro, wil de gemeente een hypotheek afsluiten.

1,3 miljoen goedkoper

Utrecht sloot in 2008 een contract met de NS om het pand in het stationsgebied voor 25 jaar te gebruiken. De aankoop van het Stadskantoor brengt de huisvestingslasten omlaag en is daardoor voordeliger dan de huurvoorwaarden die de gemeente en de NS eerder overeenkwamen, meldt de gemeente nu. Kopen is jaarlijks 1,3 miljoen euro goedkoper dan huren.

Verhuren aan derden eenvoudiger

Het Stadskantoor huisvest in 2014 bijna alle gemeentelijke onderdelen. Omdat de gemeentelijke organisatie krimpt, kunnen er waarschijnlijk meer onderdelen in dan eerder werd berekend. Mocht er dan ruimte over blijven dan staat het de gemeente als eigenaar vrij ook delen van het gebouw aan andere partijen te verhuren. Zoals verzelfstandigde onderdelen of partners waar de gemeente veel mee samenwerkt. In de huursituatie zou dat veel lastiger voor de gemeente zijn.

Pure rekensom

Wethouder Victor Everhardt, verantwoordelijk voor het project Stationsgebied: 'Bij het besluit om het Stadskantoor te kopen zijn wij niet over één nacht ijs gegaan. We hebben de kans gekregen om een 25-jarige opstalovereenkomst om te zetten in een koopovereenkomst. Het is een pure rekensom geweest die ons jaarlijks een forse besparing oplevert.’

Donderdag in de raad

Over het plan is al diverse keren met de gemeenteraad gesproken. Donderdag 7 juni spreekt de raad over het collegevoorstel voor de aankoop van het Stadskantoor.

Verantwoordelijk voor leegstand

Met de verhuizing in 2014 laat de gemeente vijftien panden leeg achter. De Utrechtse ChristenUnie stelde daarover onlangs raadsvragen. De partij vindt dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat die panden niet leeg blijven staan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie