Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eigenaren betalen meer waterschaplasten dan huurders

Waterschapslasten voor huiseigenaren en alleenstaanden zijn bij waterschappen onevenredig hoog, vergeleken bij huurders.

20 augustus 2013
Huiseigenaren betalen gemiddeld 35 procent meer aan waterschapslasten dan gezinnen in een huurwoning. De bezitter van een eigen woning met een gezin is gemiddeld 319 euro kwijt, een huurder betaalt 237 euro.
Verschil groeit
Het verschil tussen de lasten voor huurders en huizenbezitters groeit bovendien, constateert het CBS in een analyse van de waterschapslasten over 2013. Deze kosten bestaan uit de bijdrage voor waterzuivering en de beheersing van het waterpeil.

Allenstaanden

Het verschil onder eenpersoonshuishoudens is nog groter. Een alleenstaande huiseigenaar is jaarlijks 65 procent meer kwijt dan een zelfstandig wonende huurder, aldus het CBS. De waterschapslasten stijgen dit jaar fors, meldt het CBS. De zogenoemde 'heffing gebouwd', die alleen geldt voor woningbezitters, is dit jaar met gemiddeld 7,6 procent toegenomen. Een andere component van de waterschapslasten, de 'heffing ingezetenen' gaat met 4,7 procent omhoog. Vrijwel alle waterschappen hebben hun tarieven verhoogd.

Delftland het duurst

Huishoudens met een eigen woning zijn in het waterschap De Dommel (rond Eindhoven) met gemiddeld 210 euro het beste af. Huizenbezitters in het hoogheemraadschap van Delfland betalen ruim twee keer zoveel (434 euro). Dat prijsverschil wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt door de relatief hoge kosten voor waterzuivering.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
Op zijn minst vreemd dat deze verschillen zo groot zijn.
Martin Koster
Met dit bericht wordt de indruk gewekt dat voor huurwoningen minder waterschapsbelasting wordt geheven dan voor eigen woningen. Dat is een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken, om het maar eens heel vriendelijk te zeggen.

Voor huurwoningen wordt ook gewoon een aanslag watersysteemheffing gebouwd opgelegd en tegen hetzelfde tarief als voor eigen woningen. Degene die deze aanslag moet betalen , is de VERhuurder, die het bedrag van die aanslag in de huur verdisconteert. Volkomen terecht, verhuurders zijn immers geen filantropen. Op die manier betaalt de huurder, net als de eigenaar/bewoner, toch ook gewoon de watersysteemheffing gebouwd.



Het verschil tussen een- en meerpersoonshuishoudens is makkelijk verklaarbaar, tenminste voor degene die enige kennis van zaken heeft. De watersysteemheffing is, overigens net als de gemeentelijke ozb, nu eenmaal niet gekoppeld aan het aantal personen op een adres. De zuiveringsheffing is dat wel en zo ontstaat er inderdaad een verschil tussen een- en meerpersoonshuishoudens. Bij de gemeentelijke belastingen kan de afvalstoffenheffing trouwens ook voor dergelijke verschillen zorgen.

Enige nuancering zou dus wel op zijn plaats zijn geweest.

faber
Dit artikel (?) bewijst weer wat ik al langer vind:

a. het CBS slingert 'nieuws' de wereld in niet gehinderd door enige kennis van zaken en

b. bij BinnenlandsBestuur zitten web-journalisten die geen kaas hebben gegeten van m.n. de financien van het binnenlands bestuur.



Simpele correcties als die Koster zijn vervolgens nodig en die zit dus eigenlijk het werk te doen.
H.H. / Financieel gemeente ambtenaar
Deze Martin Koster (niet dezelfde) is het helemaal eens met hetgeen Martin Koster heeft geschreven.
Niels / Ambtenaar
Is dat door verhuurder betaalde gedeelte dan een soort van waterschapstoeslag, naast de zorg-, huur en kindertoeslag, etc. En wat is de stimulans nog om zuinig te zijn?
Martin Koster
@Niels:

Er bestaat niet zoiets als een waterschapstoeslag, de watersysteemheffing gebouwd is en blijft een belasting die door het waterschap wordt geheven en die door de eigenaar moet worden betaald. Dat dit bij een huurwoning de verhuurder is, maakt dat allemaal niet anders. De vergelijking met de andere toeslagen die je noemt, gaat niet op.

De watersysteemheffing gebouwd is geen belasting die je niet door zuinigheid kunt beinvloeden, omdat de hoogte van het aanslagbedrag wordt bepaald door de WOZ-waarde.

Zuinig omgaan met water is en blijft echter verstandig, al was het alleen maar om de afrekening van het drinkwaterbedrijf zo laag mogelijk te houden..
Jaap / Adviseur
Dus gemiddeld betaalt een Nederlands huishouden een bedrag van €26,50 per maand voor droge voeten en schoon water. Niet gek als je bedenkt dat een internetabonnement minstens zo duur is. En daar heb je dan ook nog eens helemaal niets aan als je huis onder water staat...
Frits
Wel weer pijnlijk voor een alleenstaande huiseigenaar met alleen een AOW inkomen.
gerrie
Bij een waterschap doen ze helemaal niks. In een landrover rondrijden de hele dag of in een ivorentoren zitten. Opheffen die nutteloze schappen. Iedere cent is teveel
faber
Toch maar even een reactie op @Gerrie. Waterschappen zijn de oudste bestuurslaag van Nederland. Nederland zou simpelweg voor meer dan helft onder water staan zonder de waterschappen.
gerrie
Dit is te danken aan voorgaande hardwerkende generaties, heer hoekstra. Niet aan de hedendaagse bureaucratische luie ambtenaar. Die is nog te lui om zijn vakantiedagen te tellen laat staan om vroeg zijn nest uit te komen. Ja, alleen als zijn vliegtuig vroeg vertrekt naar een of ander vakantieoord.
gerrie
Moet je zien hoeveel personen er onder werktijd reacties zitten te geven. Zo'n drukke baan hebben ze. Petje af voor de heer hoekstra. Dit is een van de weinige ambtenaren die niet de hele dag zitten te niksen. Deze man produceert nog iets. Gelukkig zijn er nog diehards die ervoor gaan
Martin Koster
Toch ook nog maar even reageren op @Gerrie:

1. Op grond waarvan denkt u te kunnen oordelen wie ambtenaar is?

2. Op grond waarvan meent u te kunnen bepalen wat iemands werktijden zijn? Misschien bent u wel een bewaker die avonddienst heeft........
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het ontgaat mij waarom huiseigenaren relatief meer waterschapskosten moeten betalen dan huurders.
Rob / ambtenaar
Slechte journalistiek. Doet mij een beetje denken aan de ongenuanceerde berichtgeving van de Vereniging Eigen Huis.

En ja ook ik reageer onder werktijd. Een deel van deze tijd moet ik besteden aan (digitale) vakliteratuur en daar valt dit ook onder.
Advertentie