Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eerste Kamer stemt voor kraakwet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel van VVD en CDA dat het kraakverbod aanscherpt.

30 maart 2021
kraakpand---pixabay-4996930-640.jpg

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel van VVD en CDA dat het kraakverbod aanscherpt. Krakers kunnen straks sneller worden uitgezet. De burgemeester, politie en het OM van Amsterdam hadden de senatoren in een slotoffensief opgeroepen om tegen te stemmen.

Snellere ontruiming
Het wetsvoorstel van Daniel Koerhuis (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) moet de tijd tussen een aankondiging en een daadwerkelijke ontruiming van een kraakpand verkorten. Eerder uitten senatoren twijfels over de uitvoerbaarheid van de initiatiefwet, maar een meerderheid van VVD, CDA, Fractie-Nanninga, FVD, Fractie-Otten, 50PLUS en PVV stemde voor.

Strafrechtelijk

Op dit moment kunnen krakers nog een kort geding aanspannen als een ontruiming is aangekondigd. Dat kan tot acht weken duren. Koerhuis en Van Toorenburg willen dit veranderen. Ze willen dat krakers strafrechtelijk worden beoordeeld in plaats van civielrechtelijk. Daardoor kan de rechter-commissaris al binnen drie dagen toestemming geven voor de ontruiming.

Meer werk

Volgens de Amsterdamse bestuurders leidt de wet tot flink meer werk voor de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtbanken. Het kan er zelfs toe leiden dat ontruimingen langer op zich laten wachten. Ook denken ze net als een deel van de senatoren dat de wet niet uitvoerbaar is. Ze wijzen er ook nog op dat het kraakprobleem in de hoofdstad bijna is verdwenen. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik heb bepaald geen sympathie voor krakers maar als de overheid niet zorg draagt voor voldoende betaalbare woningen, roep je kraken over jezelf af.
H. Wiersma / gepens.
Krakers hebben totaal niets te zoeken in eigendommen van derden. Het is een zeer onwenselijke inbreuk op het eigendomsrecht als dat wel gebeurd. Om te voorkomen dat er wild west toestanden in woningen ontstaan is een meest spoedige verwijdering noodzakelijk, net als het verhalen van alle schade.
Advertentie