Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Doorstroommakelaar' moet woningmarkt vlottrekken

De provincie Gelderland wil ‘doorstroommakelaars’ en een verhuisbonus gaan inzetten om de woningmarkt in de provincie in beweging te krijgen. De maatregelen moeten de komende jaren zo’n duizend verhuisbewegingen opleveren.

20 april 2021
huis-sleutel.jpg

De provincie Gelderland wil ‘doorstroommakelaars’ en een verhuisbonus gaan inzetten om de woningmarkt in de provincie in beweging te krijgen. De maatregelen moeten de komende jaren zo’n duizend verhuisbewegingen opleveren.

Ouderen

Net als in een groot deel van Nederland is de woningnood in Gelderland hoog, en is het moeilijk om een nieuwe woning te vinden. Dat geldt niet alleen voor starters, ook ouderen in huurwoningen vinden volgens de provincie moeilijk een nieuwe woning. Maar juist als die groep een plek kan vinden, laten ze ook weer een eengezinswoning achter.

 

Afstemmen

Met doorstroommakelaars wil de provincie de verschillen tussen de wensen van ouderen en het aanbod op de woningmarkt beter op elkaar afstemmen. Door samen te werken met gemeenten en woningcorporaties, maar ook met huisartsen en hulpverlening, kan zo’n doorstroommakelaar ouderen helpen om een woning te vinden die beter bij ze past. Gedeputeerde Peter Kerris. ‘Veel ouderen zoeken een woning die beter bij hun past, maar kunnen die niet vinden. Door ze daarbij te helpen maken we een woning vrij voor een gezin met kinderen, dat op zijn beurt weer een starterswoning vrijmaakt voor een jong stel. Zo slaan we 3 vliegen in één klap.’

 

Verhuisbonus

Naast de doorstroommakelaars wil de provincie mensen ook een verhuisbonus van 2500 euro geven als ze doorstromen naar een nieuwe woning. De doorstroommakelaars gaan vanaf komende zomer aan het werk.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Is dit een oproep om oudjes hun huis uit te gooien?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Of is het hun schuld dat de overheid bewust een politiek voert waarbij de bevolking groeit en weigert de daarvoor benodigde woningen te bouwen?
Robin / influencer
Klaartje Peters schreef het boek opgeblazen bestuur over de provincies; we zien hier weer een prachtig voorbeeld van de overbodigheid van provincies.
Anoniem
Ik heb zo'n moeder in Gelderland die graag haar eengezinswoning van de woningcorporatie beschikbaar zou stellen aan huurders die de ruimte harder nodig hebben dan zij. Ze heeft dat de afgelopen jaren ook diverse malen aangekaart bij de woningcorporatie. Ze mag wel doorschuiven naar een seniorenwoning of -appartement, maar dan wel graag tegen een huurbedrag dat zo'n 200 tot 250 euro hoger ligt dan haar huidige huurbedrag. En dat voor een kleinere woning. Keuze snel gemaakt dan natuurlijk: ze blijft lekker zitten waar ze zit. Ik denk dat als je ouderen de mogelijkheid geeft door te stromen met behoud van hun huursom, dat je dan best mensen warm kunt krijgen...
Paul / projectleider
@Jannie, dat herken ik bij mij schoonouders.



Die hebben weleens wat inde buurt aangeboden gekregen, iets veel kleiners met 1 slaapkamer en dan wel hogere huur (want ja jarenlang op dezelfde plek levert lage huur op).
E de C / bag medewerker
Ook voor woningkopers: ouderen die een grondgebonden woning met slaapkamer op de begane grond willen en daarmee een starterswoning vrij zouden maken is er niets betaalbaars.

Ik heb het nu over Breda. Zelfs geen betaalbare appartementen onder de 400.000,--. En niet iedere bejaarde wenst in een flat te wonen. De meesten willen niet opgehokt worden in een appartement, en zouden met een klein tuintje tevreden zijn. Er werden wel kasten van huizen gebouwd op percelen waar zeker 6 kleinere woningen kunnen staan.
Advertentie