of 60831 LinkedIn

Den Haag bevriest proef met privaat bouwtoezicht

Het experiment hiermee ligt onder vuur omdat de private toezichthouders geen garantie kunnen geven dat opgeleverde woningen voldoen aan de bouweisen.

Gemeente Den Haag werkt niet langer met privaat toezicht op de bouw van nieuwe woningen. Het experiment hiermee ligt onder vuur omdat de private toezichthouders geen garantie kunnen geven dat opgeleverde woningen voldoen aan de bouweisen.

Geen zekerheid over bouwkwaliteit

Dat meldt wethouder Joris Wijsmuller (Wonen, Bouwtoezicht) vandaag aan de gemeenteraad. De pilot waarin, vooruitlopend op nieuwe wetgeving, het bouwtoezicht bij private partijen is ondergebracht levert de gemeente Den Haag onvoldoende zekerheid over de bouwkwaliteit, meldt Wijsmuller in een persbericht. De private toezichthouders kunnen niet op dit moment volledig hard maken dat opgeleverde woningen voldoen aan de bouweisen. Hun opleverdossiers zijn  vaak te laat, onvolledig en soms onsamenhangend, zo meldt Den Haag. Dat bemoeilijkt ook het schaduwtoezicht van de gemeente, omdat die mogelijke gebreken pas na oplevering kan constateren.

 

Geen hand in het vuur

Nieuwe aanvragen worden voorlopig zoveel mogelijk buiten de pilot gehouden. "Als gemeente moeten we kunnen vertrouwen op tijdige en volledige informatie over de bouw. Zonder solide opleverdossiers kunnen we niet ons hand in het vuur steken voor de kwaliteit van het private toezicht binnen de pilot. En dat is wel een absolute noodzaak. Bewoners moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat hun huis deugdelijk gebouwd is", aldus wethouder Wijsmuller.

 

Weeffouten in nieuwe wet

Uit nader onderzoek zijn nog geen gevaarlijke situaties in opgeleverde woningen naar voren gekomen, maar wel “bouwfysische onregelmatigheden, zoals  ventilatie- of isolatieproblemen”, aldus de gemeente. Den Haag heeft ook de Tweede Kamer geïnformeerd over de weeffouten in het wetsontwerp van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Op de wet is veel kritiek, onder meer van de vereniging van gemeentelijke bouw- en woningtoezichthouders (bwt).

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Derk Jan Hoogeveen (Applicatiebeheerder/kwaliteitsmedewerker) op
Dit verbaast mij helemaal niets. Zoals gezegd: de markt gaat dit niet regelen omdat men geld wil verdienen. Dat gaat niet samen met goed toezicht. Bij elke constatering van en onregelmatigheid kost het oplossen daarvan geld en dat gaat ten koste van de winst.
Door A (Toezichthouder) op
Een private partij is er om geld te verdienen. Gaat de overheid dat nu nooit begrijpen of geloven ze nog in sprookjes?
Door Teunis (bwt) op
wat zijn bouweisen? Wet voorziet in goed en deugdelijk bouwen? of in voldoen aan het Bouwbesluit? Of we hebben ons best gedaan? Of wat 'you see what you get?'
Door doeterniettoe (-) op
En alweer een vorm van marktwerking die niet blijkt te functioneren, de lijst wordt steeds langer.
Door S. (Toezichthouder) op
Nee, vertel?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Ooit wel eens van het Franse model gehoord?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners