ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Buurkracht: Tien jaar van gemeenschapskracht en innovatie

Empowerment van de buurt.

13 mei 2024
Ben Verhoeff (l) en Roel Woudstra (r), directie Buurkracht
Ben Verhoeff (l) en Roel Woudstra (r), directie Buurkracht.

Begonnen als een initiatief van Enexis Groep, richtte Buurkracht zich oorspronkelijk op energiebesparing. Het idee? Simpel maar krachtig: buren samenbrengen om samen meer te bereiken dan alleen. Roel Woudstra, mede-oprichter, licht toe: "We wilden iets doen dat écht dicht bij de mensen staat. Zo ontstond Buurkracht, letterlijk en figuurlijk de kracht van buren."

Een decennium van pionieren en groeien

In de afgelopen tien jaar heeft Buurkracht zich ontpopt als een pionier op het gebied van buurtgerichte energiebesparing en bewonersparticipatie. Van kleine initiatieven tot grote projecten, Buurkracht heeft de manier veranderd waarop buren samenwerken en hun buurt vormgeven. Ben Verhoeff, eveneens mede-oprichter, deelt: "Het is inspirerend om te zien hoe buurtbewoners hun eigen buurkracht ontdekken en gebruiken om hun omgeving te verbeteren."

De rol van buurtbewoners in onze missie

Buurkracht staat voor empowerment van de buurt. Dit betekent mensen bij elkaar brengen en hen de middelen en ondersteuning bieden om gezamenlijk actie te ondernemen. Roel benadrukt: "Het gaat niet alleen om de fysieke veranderingen, zoals groenere buurten of duurzamere woningen, maar ook om het versterken van het gemeenschapsgevoel."

Toekomstvisie: een nieuw tijdperk van buurtparticipatie

Met het oog op de toekomst ziet Buurkracht ongekende kansen voor buurtparticipatie. Buurkracht bevindt zich aan het front van een maatschappelijke transformatie, waarbij buurtbewoners steeds meer de regie in eigen handen nemen. "De toekomst is groen, zorgzaam en gemeenschapsgericht," zegt Ben. "Wij helpen de buren deze toekomst vorm te geven."

Advies voor duurzame buurtontwikkeling

Het advies van Buurkracht voor het mobiliseren van buurtbewoners is eenvoudig: begin klein en laat het natuurlijk groeien. Roel voegt toe: "Vertrouwen opbouwen duurt even, maar het is essentieel voor blijvende betrokkenheid." Ben adviseert: "Zie bewonersparticipatie niet alleen als middel, maar als doel. Werk samen met bewoners, niet alleen voor hen."

Den Bosch Deuteren

Meer weten?

Wil jij buurkracht opwekken in jouw gemeente en ben je benieuwd hoe Buurkracht daarbij kan helpen? Laat je inspireren door het magazine en neem contact op voor vrijblijvende informatie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.