Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Betaalbaar wonen is mensenrecht’

De overheid moet zorgen voor voldoende, betaalbare, kwalitatief goede en passende huisvesting met speciale aandacht voor mensen in de meest kwetsbare situaties. Daarvan is echter te weinig terug te vinden in de Staat van de Volkshuisvesting die op 7 juni door de Tweede Kamer wordt besproken. Dat stelt het College voor de Rechten van de mens.

05 juni 2018
flat-flatgebouw-Edk.jpeg

De overheid moet zorgen voor voldoende, betaalbare, kwalitatief goede en passende huisvesting met speciale aandacht voor mensen in de meest kwetsbare situaties. Daarvan is echter te weinig terug te vinden in de Staat van de Volkshuisvesting die op 7 juni door de Tweede Kamer wordt besproken. Dat stelt het College voor de Rechten van de mens.

Voorwaarde

Een dak boven je hoofd is een fundamentele voorwaarde om een leven te kunnen leiden in overeenstemming met een menswaardig bestaan. Geen huisvesting betekent vaak grote problemen met  gezondheid, werk en onderwijs. De overheid moet stappen ondernemen om het recht op huisvesting van burgers te respecteren, beschermen en verwezenlijken, vindt het College voor de Rechten van de Mens.

Betaalbaarheid

Doordat de huizenmarkt op slot zit voor veel groepen in de samenleving, is er voor hen geen passende of betaalbare woning beschikbaar. Jongeren moeten daardoor noodgedwongen veel langer thuis wonen, mensen uit de middenklasse die te veel verdienen voor de sociale huur en te weinig financiële zekerheden hebben voor een koopwoning zitten klem en ouderen wonen in een huis dat eigenlijk niet meer gepast is voor hun persoonlijke situatie. Weliswaar worden er veel maatregelen genomen om er voor te zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen, maar met deze maatregelen wordt onvoldoende rekening gehouden met de betaalbaarheid of de positie van kwetsbare mensen, stelt het College.

Mensenrechten als uitgangspunt

Het College vindt dat er een huisvestingsbeleid moete worden gevoerd waarbij de mensenrechten als criteria het uitgangspunt zijn. Dat biedt volgens het College ‘aanknopingspunten voor een beleid dat de grootste problemen mogelijk oplost als het gaat over betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor die groepen voor wie dit het meest urgent is’.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Tja een open deur.



Nu richt het college zich op de meest kwetsbaren.

Maar echt veel keuze is er sowieso niet
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Een andere open deur: het, inmiddels, zeer gedateerde verdrag van Schengen uit 1985 moet ook eens dicht gegooid worden.
Bond / Adviseur
En laat men dan ook iets doen aan het verschijnsel dat veel grote woningen door één persoon worden bewoond, (kinderen huis uit, echtscheiding) die er ook niet uitgaan omdat kleinere flats inmiddels te duur zijn geworden.
H. Wiersma / gepens.
Klinkklare pamper-nonsens. Je moet in eerste instantie zelf zorgen voor je huisvesting. De Overheid moet alleen voorwaarden scheppen voor het realiseren van betaalbare woningen. Dat is heel wat anders en heel andere koek. Dus vooral eerst sparen voor een koopwoning of op zoek naar een huurwoning.

Alleen voor personen, die in sociaal maatschappelijke problemen verkeren, kunnen andere voorwaarden gelden.
Janneke
De overheid moet gewoon zorgen voor betaalbare en passende woningen en hierbij rekening houden met de situatie in de verschillende regio's in Nederland. Het overheidsbeleid van de VVD heeft er voor gezorgd dat de woningmarkt nog meer op slot zit. Er is geen visie.

Mensen die om financiële reden geen huis kunnen kopen moet ook vooral geen huis kopen.
rekenaar / medewerker
Een slecht leesbaar artikel waarin de schrijver de Staat van de Volkshuisvesting laat belichten door het College van de Rechten van de Mens. Er komt een drietal groepen voorbij voor wie het moeilijk is huisvesting te verwerven of door te stromen - jongeren, mensen uit de middenklasse en ouderen. Duidelijke probleemgroepen die er bekaaid afkomen en klem zitten, dat wel, maar zijn dat nou de groepen die het College bedoelt als het gaat om de mensenrechten van personen in de meest kwetsbare situaties?? Los van wat ik er verder van vind - wat wordt hier bedoeld???
H. Wiersma / gepens.
Op iedere te realiseren woning in de sociale koop- en huursector moet E 100.000 worden bijgelegd. Tel je knopen.
Advertentie