of 59082 LinkedIn

Bedrijfsleven boos over uitstel Wabo

Camiel Donicie Reageer
Koepelorganisaties uit het bedrijfsleven zijn ‘verbijsterd’ en ‘meer dan teleurgesteld’ over het uitstel van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) tot 1 januari 2010.

Werkgeversorganisatie VNONCW en MKB-Nederland dringen er bij het rijk op aan vaart te maken met de besluitvorming voor de omgevingsvergunning en roepen gemeenten en provincies op in de verbetering van hun dienstverlening vooruit te lopen op de Wabo. Wiel Klerken van VNO-NCW is ‘meer dan teleurgesteld’ over het uitstel van de Wabo. ‘We kunnen alleen maar hopen dat gemeenten nu vooruit willen lopen op de invoering van de wet, anders worden de doelstellingen voor lastenvermindering natuurlijk nooit gehaald.’ Een woordvoerster van het midden- en kleinbedrijf vindt het verbijsterend dat minister Jacqueline Cramer (Vrom) de wet ‘vanwege een beetje tegenslag meteen maar een jaar vooruit schuift’.

 

De invoering van de Wabo liep twee weken geleden voor de derde maal vertraging op. De wet, die de vergunningverlening moet vereenvoudigen en digitaliseren, zou per 1 januari 2009 van kracht worden. De afgelopen tijd kreeg minister Cramer het echter aan de stok met gemeenten en provincies over de financiële tegemoetkoming. Ook de vereiste ict-voorzieningen bleken niet op tijd beschikbaar. Los daarvan moet de minister nog met een betere onderbouwing van het wetsvoorstel komen, omdat de Eerste Kamer eerder dit jaar verklaarde dat de Wabo in strijd zou zijn met de grondwet, vanwege de aantasting van de autonomie van lokale overheden.

 

VNO-NCW beklaagt zich over de opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. ‘De VNG en het IPO hebben vreselijk zitten drammen over het geld, terwijl ze uiteindelijk geld kunnen besparen door de invoering van de wet,’ aldus Klerken. Het MKB wijst vooral met een beschuldigende vinger naar het kabinet. ‘Het is doodzonde. De minister had gewoon moeten doorpakken. Als je veranderingen doorvoert, kamp je altijd met aanloopproblemen, maar de kinderziektes haal je er later wel weer uit.’

 

Loket

 

Volgens adviesbureau BMC is het uitstel geen reden voor gemeenten en provincies om stil te zitten. ‘Binnen de huidige wetgeving zijn er voldoende mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren en je organisatie alvast voor te bereiden op de Wabo’, zegt BMC-consultant Pieter-Jan van Zanten. Hij wijst op proeven met een gemeentelijk omgevingsloket, waaruit zou blijken dat de vergunningprocedure aanmerkelijk korter kan. ‘Zorg bijvoorbeeld nu al dat er één aanspreekpunt is voor het verlenen van vergunningen en stem het toezicht daarop af.’ Van Zanten is betrokken bij de verbetering van de dienstverlening bij de gemeente Leeuwarden. De Friese hoofdstad laat bij uitstek zien hoe op vooruitstrevende wijze de dienstverlening kan verbeteren, vindt de consultant. ‘In Leeuwarden wordt de éénloketgedachte al gehanteerd, met als basisgedachte dat burgers en bedrijven nooit voor een verkeerde deur mogen komen te staan.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.