Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Asbestdaken vier jaar langer toegestaan

Asbestdaken blijven nog tot 2028 toegestaan. Het kabinet stelt een verbod, dat eind 2024 had moeten ingaan, met ruim drie jaar uit. Het kabinet hoopt zo de Eerste Kamer, die het voorstel dreigt te dwarsbomen, toch voor het voorstel te winnen.

04 juni 2019
asbestdak.jpeg

Asbestdaken blijven nog tot 2028 toegestaan. Het kabinet stelt een verbod, dat eind 2024 had moeten ingaan, met ruim drie jaar uit. Het kabinet hoopt zo de Eerste Kamer, die het voorstel dreigt te dwarsbomen, toch voor het voorstel te winnen.

Te overhaast

Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op het dakbedekkingsmateriaal, dat heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. Senatoren van VVD, CDA en PvdA neigden daarom naar een tegenstem.

Schrijnende gevallen
Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven is er veel aan gelegen het verbod te redden. Ze hoopt met deze tegemoetkoming de senaat over de streep te trekken om later dinsdag voor het verbod te stemmen. In schrijnende gevallen mogen gemeenten zelfs tot en met 2030 uitstel verlenen, schrijft Van Veldhoven aan de Eerste Kamer. Ze denkt dan aan gebouwen die in die jaren toch al zouden worden gesloopt of gerenoveerd.

Weerstand
Van een verbod op asbestdaken is al vele jaren sprake, maar het kwam er maar niet van. Van Veldhoven loodste het uiteindelijk soepel door de Tweede Kamer, waar alleen de SGP tegen stemde. Maar in de Eerste Kamer, de laatste horde, stuitte ze alsnog op grote weerstand. Nederland telt zo’n 80 miljoen vierkante meter asbestdak. In 2018 werd daarvan zo'n 12 miljoen gesaneerd. Volgens de VNG was inmiddels meer dan de helft van de gemeenten (52 procent) gestart met de sanering van asbestdaken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wjb / adviseur
Dit uitstel zat er aan te komen! Een zwalkende overheid, blije burgers en huilende asbestsaneerders. Wat zou het geweldig zijn als alle betrokkenen het asbestprobleem 'ns realistisch benaderen en tot praktische oplossingen komen. Oog hebben voor gevaarlijke situaties, wanneer sprake is van niet-hechtgebonden deeltjes en verspreiding dreigt: deze voor 2024 saneren en de overige situaties, waarin er volgens het RIVM cs geen of nauwelijks sprake is van gezondheidsrisico's: eenvoudig en met bescheiden middelen verantwoord saneren. Overheid en burgers zijn dan blij. De asbestverwijderaars minder blij, maar dat moet dan maar; van zakken vullen ten koste van het milieu en de burger wordt ten slotte niemand blij!!
Bert
Ja asbest jongens dit was te verwachten
Mathias / criticus
Na de asbestdaken komt het volgende debacle eraan namelijk, Nederland van het gas. Wie gaat dat, allemaal weer betalen. Misschien toch te vroeg geroepen. Tja Nederland wilt weer het beste jongetje van de klas zijn.
Advertentie