of 60220 LinkedIn

Amsterdams afval naar Kop van Noord-Holland

Vanwege de grote problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam, gaat een deel van het afval uit de hoofdstad binnenkort naar een vuilstort in de Kop van Noord-Holland.
11 reacties

Vanwege de grote problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam, gaat een deel van het afval uit de hoofdstad binnenkort naar een vuilstort in de Kop van Noord-Holland.

Miljoenentekort
AEB kampt met technische mankementen en miljoenentekorten. Verbrandingsovens liggen om veiligheidsredenen stil en AEB kan de afvalstromen niet meer aan Het is niet alleen een lokaal probleem, want ook uit de rest van het land en zelfs uit het buitenland wordt afval normaal naar AEB gebracht. Vanaf 19 augustus gaat een deel van het Amsterdamse afval naar de stortplaats Wieringermeer in de gemeente Hollands Kroon. Eerder werden al twee andere tijdelijke stortplaatsen bekend, in Flevoland en Nauerna (Noord-Holland).

 

Buitenlands afval

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) besloot woensdag al dat voorlopig geen nieuwe contracten over de verwerking van buitenlands afval afgesloten mogen worden. Maar op korte termijn zijn de problemen daarmee niet opgelost.

 

Faillisement

AEB is een verzelfstandigd bedrijf, maar alle aandelen zijn in handen van de gemeente Amsterdam. Vermoedelijk zijn miljoenen euro's nodig om een faillissement te voorkomen. Vanwege de problemen stapten eerder al drie van de vier leden van de raad van commissarissen op. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
@ de vries: dan zijn er dus te veel verbrandingsovens.
En dat lijkt weer niet te kloppen in de praktijk.

En ja, het is natuurlijk hard lachen om een groen stadsbestuur dat volledig faalt in haar eigen geloof. Uiteindelijk draait alles om geld, maar dat begrijpen ze in de Stopera al decennia lang niet.
Door de vries (ambtenaar) op
@Gerrit: geld verdienen. Afvalverwerking is gewoon een activiteit waar geld mee verdiend kan worden. Als verbrandingsovens niet branden omdat er te weinig afval is wordt geld verloren en dus importeer je afval om 'stilstand' te voorkomen. Er was (is) overcapaciteit aan verbrandingsovens en dus is import nodig.
Door Gerrit op
Wat moeten we toch met al dat buitenlands afval hier?
Door Gerrit op
Wat moeten we toch met al dat buitenlands afval hier?
Door de vries (ambtenaar) op
@Spijker: de gemeente Amsterdam is samen met de banken de grootste schuldeiser. Heeft naar ik heb begrepen achtergestelde leningen verstrekt en staat dus achteraan bij een faillissement. De banken hebben meer belang bij een faillissement, hebben waarschijnlijk wél zekerheden en zouden wel door willen starten zonder de schuld van AEB aan de gemeente. Die hefboom gebruiken ze nu. En hoogleraar Gradus heeft ook nog even een duitje in het zakje gedaan: alles komt door groenlinkse milieu hobbies. Alsof de ovens stilgelegd zijn door de veiligheidsdiensten omdat er een luierproject is uitgevoerd. Wat aanfluiting voor de economische wetenschap is die CDA hoogleraar aan de VU.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het heeft er alle schijn van dat de gemeente Amsterdam het AEB (100% aandeel gemeente) bewust richting faillissement stuurt om het probleem straks vooral op het bordje van het Rijk en alle belastingbetalers neer te leggen. Uitermate slecht gemeentelijk beleid dus!
Door de vries (ambtenaar) op
- import van buitenlands afval is niet het probleem; dat was (en is) nodig om de capaciteit om afval te verwerken volledig te benutten.
- probleem is wel: achterstallig onderhoud en te weinig investeren. Dat heeft een oorzaak en een belangrijke zou wel eens kunnen zijn: weerzin tegen het nemen van de kosten daarvan. Voor huishoudelijk afvel geldt de politieke druk om de afvalstoffenheffing laag te houden. Dan moet je een stevige RvC en directie hebben die daar tegenin durft te gaan. Daar heeft het aan ontbroken waarschijnlijk.
- dus: alle gemeenten (niet alleen Amsterdam) en anderen hebben in de afgelopen jaren te weinig betaald voor het verwerken van het afval en dat wordt nu ingehaald.
Door Boris op
Het is 1 grote faal!

Het maakt wel heel pijnlijk duidelijk dat de zgn. groene en milieupartijen een flinke boterberg op hun hoofd hebben.

En die falers uit de RvC met hun riante salarissen...nieuwe job elders neem ik aan?
Door Jan op
Gebruiken en zelfs uitbreiden van afvalstortplaatsen is teruggaan naar oude tijden en is onverantwoord. Wordt dat gestorte afval later weer verbrand? Waarschijnlijk niet. We zadelen de generaties na ons dus wéér met een probleem op.
Door Bertduss (Kenner) op
Lekkere reclame voor GroenLinks A'dam. Afval importeren is onnodige CO2 uitstoot. Buitenlands afval verbranden is onnodig veel extra CO2 uitstoot. Heen en weer rijden van Amsterdams afval naar andere gemeenten is extra CO2 uitstoot.

Waar ik zoo benieuwd naar ben is wie die contracten met het buitenland afsluit. Zijn dat de afvalbedrijven zelf? Zo ja, dan moet die Boris vd Ham snel ophouden met zijn probleem bij anderen neerleggen