Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ambtenaren doen wedstrijdje energie besparen

Het klimaatverbond Nederland organiseert een Energybattle voor gemeenten. Gemeenten betalen 2400euro om mee te doen en te bepalen wie de meeste energie bespaart

18 oktober 2011

Welke gemeente bespaart het meeste energie?  Om dat uit te vinden betalen 9 gemeenten 2.400 euro voor deelname aan de zogenoemde Energybattle. Deze wordt georganiseerd door het Klimaatverbond Nederland, een samenwerkingsverband van gemeenten, waterschappen en provincies.

Besparing tot 20 procent

Arnhem, Nijmegen, Wageningen, Groningen, Leeuwarden, Beuningen, Beek, Bronckhorst en Maastricht leveren een totaal aantal van 18 teams, waarbij zowel ambtenaren, raadsleden, bedrijven als bewoners thuis zoveel mogelijk energie gaan besparen. Het Klimaatverbond wil hiermee laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% ‘redelijk eenvoudig te realiseren is. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de financiën, want het levert een gemiddeld gezin ongeveer 120 euro per jaar op’.

Warme truiendag

De deelnemende gemeenten betalen  inschrijfgeld omdat het klimaatverbond geen subsidie voor dit soort projecten ontvangt. Projectleider Nienke trap van het verbond somt op wat de gemeenten terugkrijgen voor hun geld: ‘veel publiciteit, de  winnaar wordt bekend gemaakt op de warme truiendag zoals we die elk jaar in februari organiseren. Daar is altijd veel mediabelangstelling voor. Verder levert het een mooi stukje teambuilding, je gaat toch met mensen uit je eigen gemeente de strijd aan tegen een andere plaats.’

Tv van stand-by

Belangrijkste is natuurlijk het idee dat iedereen kan besparen, als je er maar even op let. ‘lampen uit, opladers uit het stopcontact, tv van de stand-by. Iedereen weet het, maar het is goed om er weer eens bij stil te staan. Dat scheelt echt al gauw 15 procent’, aldus Trap.

In de huiskamer

De wedstrijd speelt zich vooralsnog in de huiskamers van de deelnemende ambtenaren af. ‘Op de werkplek is de besparing niet te meten, je hebt nu eenmaal geen eigen meter aan je bureau’. De gemeenten geven het totale privé  jaarverbruik van al hun deelnemers op. Aan de hand van de afname tijdens de wedstrijd wordt de winnar bepaald.

Jaarplanning stond al vast

Maar waarom doen er eigenlijk slechts 9 gemeenten mee, het klimaatverbond telt honderden leden. Trap: ‘We zijn pas in mei van dit jaar gaan werven, toen hadden de meeste gemeenten hun jaarplanning al vastgelegd. Voor komend jaar hopen we op meer deelnemers, we hebben al rond de 10 gemeenten die belangstelling hebben getoond’. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kitty
Kortom: eigenlijk is het een wedstrijdje: wie verspilden de afgelopen decennia de meeste energie.

Het zou gewoon heel normaal moeten zijn om zuinig om te gaan met energie (en water!!)
Willem / AS
Mooi hoor, maar bij mij staat de TV al jaren op standby (omdat dat om een of andere belachelijke reden tegenwoordig niet anders kan), zitten er geen opladers in het stopcontact en gaan de lampen uit als er niemand in de ruimte aanwezig is. Daar valt weinig op te bezuinigen. Kom eens met iets nieuws. Als dat er uitkomt is het aardig geslaagd. De besparing is sowieso relatief. Minder afname van energie leidt tot op heden tlekens tot hogere prijzen, want ook bij de energiebedrijven moet de kachel branden...
Advertentie