Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Acht provincies samen over op duurzame energie

Het gaat om de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Zij bundelen de krachten om te komen tot nieuwe afspraken met de snel veranderende energiemarkt.

29 oktober 2019

Acht provincies sluiten samen nieuwe energiecontracten voor uitsluitend duurzame energie. Het gaat om de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten. Daarmee zijn ze een stap dichter bij de afspraken uit het klimaatakkoord.

Het gaat om de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Zij bundelen de krachten om te komen tot nieuwe afspraken met de snel veranderende energiemarkt. De provinciale organisaties betrokken hun energie eerst via een centraal inkoopcontract via het rijk. Doordat de aanbestedingswet is veranderd, zijn de provincies nu zelf verantwoordelijk voor de inkoop van hun energie.

Wagenpark
Per 1 januari volgende jaar worden zeven provincies – minus Zuid-Holland – voorzien van groen gas en acht provincies van duurzame elektriciteit. Dat Zuid-Holland afziet van deelname aan de gezamenlijke inkoop van groen gas komt omdat die provincie al veel van haar gebouwen gasloos heeft gemaakt.

Door de gezamenlijke inkoop wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de energietransitie, op basis van nul procent inzet van fossiele brandstoffen. Daarnaast blijven zij volgens een toelichting flexibel in hun omgang met de energietransitie en gaan verder om in de toekomst het energieverbruik, inclusief die van het wagenpark, zover mogelijk te reduceren.

Grotere ambities
Met de huidige contracten zetten de provincies een eerste stap, maar de ambities zijn naar eigen zeggen groter. ‘Deze kortlopende contracten – vijf jaar – zijn het begin. Toekomstige contracten kunnen nog duurzamer en slimmer, dus dat is de volgende stap,’ aldus de toelichting.

Noordelijke provincies
Vier provincies, te weten Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe, maken geen onderdeel uit van het nieuwe inkoopverbond. De drie noordelijke provincies vormen gezamenlijk reeds een energie-collectief, terwijl Overijssel zo’n pact heeft gesloten met de gemeenten in die provincie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De provincies bewegen zich op een terrein waar ze niets hebben te zoeken. Een oneigenlijke taak voor een bestuurslaag die overbodig is. Het geld klotst bij de provincies tegen de plinten dankzij de opcenten op de wegenbelasting. Laten in vredesnaam eerst eens goed openbaar vervoer regelen.
Hans / afdelingsmanager
@ Henk: helemaal raak.
eric / ambtenaar
Ha Ha, geweldig duurzaam, maar toch een grap: nu gaat die duurzame energie dus niet meer ergens anders naar toe.... Eerst zorgen dat er daadwerkelijk extra(!) duurzaam wordt opgewekt en dan pas afnemen, nu worden we genept.
Koos / Beleidsadviseur
Duurzaam dus. Voor de portemonnee van de inwoner? Vast niet.

Duurzaam tegen opwarming? Welk gas komt er ook al weer vrij bij de windmolens? 34.000 keer meer effect op opwarming dan C02.

Overstappen op biogas? Meer Co2, meer fijnstof, meer stikstof, minder duurzaam dus.....

En dat terwijl inmiddels uitputtend is aangetoond dat het effect door mensen geproduceerde Co2 op opwarming niet eens meetbaar is. Veel geld in rook op dus.
Advertentie