Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuurorganisaties: wolf Veluwe meteen verwijderen of aanpakken

De organisaties zijn groot voorstander van de terugkeer van de wolf, maar vinden wel dat er een 'zeer gevaarlijke situatie' is ontstaan.

ANP
10 november 2022
wolf.jpg

De wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe die te tam is geworden moet meteen worden aangepakt. De provincie Gelderland moet verjagen van het dier niet langer uitstellen. Als dat na korte tijd geen succes blijkt te hebben, moet de wolf uit het park worden verwijderd. Dat kan betekenen dat het dier wordt doodgeschoten.

Concerndirecteur

Gemeente Enschede via Galan Groep
Concerndirecteur

WMO Consulent

JS Consultancy
WMO Consulent

Ernstige zorgen

Daartoe roepen Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging op. Beide organisaties zijn groot voorstander van de terugkeer van de wolf in Nederland, maar vinden dat er 'een acute, zeer gevaarlijke situatie' is ontstaan nu een wolf op De Hoge Veluwe mensen benadert. Ze hebben daar 'ernstige zorgen' over.

Onduidelijk

De provincie Gelderland wil de wolf verjagen door het dier te beschieten met verfkogeltjes. Handhavers van de provincie moeten daarvoor echter nog toestemming krijgen van de politie, aangezien een paintballgeweer een wapen is. De natuurorganisaties willen echter dat de handhavers onmiddellijk in actie komen, omdat er 'een onwenselijke en gevaarlijke situatie' is ontstaan. Hoe het kan dat de van nature zeer schuwe wolf zo tam is geworden, is nog onduidelijk.

Gps

Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vinden ook dat de wolf verdoofd moet worden en een halsband met een zender met gps moet krijgen. Alleen dan is te volgen waar het dier blijft en wordt ook duidelijk of het om een of meer wolven gaat die dicht bij mensen komen. De Hoge Veluwe moet de hekken rond het park openen, zodat de wolf na verjaging eventueel uit het park kan vluchten. Er leven overigens meer wolven in het nationale park. Op de omringende Veluwe zitten ongeveer vijftien wolven.

Eerder optreden

Volgens de natuurorganisaties is het wettelijk mogelijk om een probleemwolf te doden in zo'n uitzonderlijke situatie. Gewoonlijk mag een wolf niet verstoord, verjaagd of beschoten worden omdat het dier op Europees niveau aan alle kanten beschermd is. Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vinden dat de provincie 'in het vervolg eerder op moet treden als een wolf tam lijkt te worden'. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Dus deze oproep: alle fervente dierenliefhebbers met verfpistool verzamelen in dat bos (de Hoge Veluwe) en (ver)jagen dat beest!
Advertentie