Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuurorganisaties willen onafhankelijker zijn

Doordat er 70 procent minder natuurbudget is, hebben verschillende natuurorganisaties afgesproken minder afhankelijk van subsidies te worden. Samenwerken met het bedrijfsleven is een van de plannen.

30 september 2012

Natuurorganisaties stappen uit hun 'comfort zone', slaan de handen ineen en gaan een andere koers varen. Ze willen niet meer zo afhankelijk zijn van subsidie, die toch al sterk verminderd is. Zo'n 50 clubs hebben dat onlangs afgesproken.

70 procent bezuiniging natuurbudget

Een fusie zit er niet in, daarvoor zijn ze allemaal te verschillend, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer, een van de organisaties. ,,De overheid heeft decennialang ingezet op behoud en beheer, met prachtige projecten zoals de ecologische hoofdstructuur. Maar dat is gekanteld toen het kabinet-Rutte in 2010 aantrad. Nu is de boodschap: het mag allemaal wel wat minder. En dat heeft geleid tot een bezuiniging van 70 procent op het natuurbudget'', aldus Staatsbosbeheer.


Samenwerken met bedrijfsleven

Geld vanuit de overheid is dus niet meer vanzelfsprekend en daarom zoeken de organisaties andere manieren om aan geld te komen, bijvoorbeeld via samenwerking met het bedrijfsleven. Het Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer willen bovendien het aantal plant- en diersoorten in Nederland in 2030 verdubbeld zien. Beide instanties hebben daartoe een prijsvraag uitgeschreven.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
@ HANNES. Nooit gehoord dat natuurgebied kan worden gecompenseerd!
Roland
Vijftig (!) organisaties die allemaal afzonderlijk willen blijven bestaan, proberen nu geld bij bijdrijven te krijgen. Je kunt voorspellen dat de beste aanpassers ook het kansrijk zullen zijn. Onafhankelijkheid en openbaarheid zijn de verliezers. Wie zijn die vijftig?
Piet / directeur
Dit hadden ze 25 jr eerder moeten doen. Waarom zou het nu in crisistijd wel kunnen. Jarenlang hebben belasting betalers deze hobby's van anderen moeten financieren. Kan m.i. beter besteed worden aan ouderenzorg, kankeronderzoek etc, etc. Afgezien hiervan is natuur in Ned nauwelijks aanwezig. In landen als polen, Duitsland, Frankrijk, Engeland sterker nog in Afrika Amerika, zijn giga (goedkope) natuur oppervakten aanwezig. Dan ga je lachen om het gepruts in een dichtbevolkt landje als Ned. Nog minder als een druppel op een gloeiende plaat. Maar de kosten rezen en rijzen de pan uit! Elke normale verhouding kwaliteit/kosten is zoek. En openheid van voor bezoekers/publiek natuurgebieden voor de betalers en kiezers in Ned, ho maar. Een gebied als de Oostvaardersplassen kan je nauwelijks of niet in!!!
True
"het aantal plant- en diersoorten in 2030 verdubbeld", dat krijg je wanneer je Samson door de banenmotor van Rutte duwt.



Rik / journalist
Verdubbeling van het aantal plant- en diersoorten. Vraagje: wat hebben we daar aan? Waarom zouden we daar ook maar een cent aan uitgeven?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is goed dat de natuurorganisaties losser van de overheid komen te staan. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Natuurmonumenten had al eerder een eigen en zelfbewustere koers moeten varen. Als lid heb ik daarvoor ook eerder gepleit. Wat ik maatschappelijk onaanvaardbaar vindt, is dat de overheid zo wel heel goedkope van haar verantwoordelijkheid afkomt. Wat stelt bezuinigen voor, als diezelfde overheid in de provincie Utrecht natuurgebieden wil opofferen voor een 14 baans autosnelweg !! Hoe zo geldtekort ?
Advertentie