Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Minister trekt handen af van woningbouw Stompetoren

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat zich niet bemoeien met het conflict tussen de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar over woningbouw in het dorp Stompetoren. Volgens Ollongren biedt de provincie de gemeente voldoende ruimte om elders woningen te bouwen.

04 juni 2021
woningbouw.jpg

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat zich niet bemoeien met het conflict tussen de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar over woningbouw in het dorp Stompetoren. Volgens Ollongren biedt de provincie de gemeente voldoende ruimte om elders woningen te bouwen.

Motie

Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. In maart dit jaar nam de gemeenteraad van Alkmaar nog een motie aan om een bestemmingswijziging naar woningbouw op te starten voor een gebied aan de westzijde van het dorp. De gemeente Alkmaar, en de voormalige gemeente Schermer daarvoor, willen al jaren nieuwe woningen bouwen. Een deel van de grond is zelfs al in bezit van de gemeente. Maar Noord-Holland is erop tegen. De droogmakerij Schermer, waar Stompetoren middenin ligt, is door de provincie aangemerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Verdere uitbreiding van woningbouw is op die locatie niet wenselijk, vindt Noord-Holland.

 

Verwijten

Daarmee staan beide overheden lijnrecht tegenover elkaar. Alkmaar verwijt de provincie dat ze pas recent bezwaar hebben gemaakt tegen de bouwplannen, terwijl er al meer dan tien jaar sprake van is. Maar in een brief aan de gemeente van oktober 2020 ontkent de provincie dat. ‘Een reconstructie van het dossier Stompetoren-west laat naar onze mening zien dat u er, op basis van een eenmalige positieve grondhouding uit 2010, nooit zonder meer vanuit mocht gaan dat wij akkoord waren met de ontwikkeling van woningbouw.’

 

Vragen

Na de motie in de Alkmaarse raad stelde VVD-Kamerlid Koerhuis vragen: kon de minister niet met de provincie om tafel om toch woningbouw mogelijk te maken? Maar volgens Ollongren staat de provincie in haar recht. Er hoeft niet per se in Stompetoren te worden gebouwd. ‘Uit de inventarisatie van de provincie blijkt in heel Noord-Holland voldoende plancapaciteit beschikbaar te zijn ten opzichte van de behoefte.’

 

Regiodeal

Verdere afspraken met provincie en gemeenten moeten concrete vorm krijgen in een nieuwe regiodeal voor woningbouw in Noord-Holland. Maar Ollongren wil die regiodeal nog niet ondertekenen; het kabinet is immers demissionair, verklaarde ze vorige week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie