Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Milieudefensie geeft strijd Maasvlakte op

Milieudefensie ziet af van verdere juridische stappen tegen de aanleg en het gebruik van de Tweede Maasvlakte. In ruil daarvoor onderzoekt het Havenbedrijf Rotterdam hoe de milieuverontreiniging in dat gebied vanaf 2020 met 10 procent omlaag kan.

10 februari 2009

Strijdbijl begraven
Milieudefensie voerde een jarenlange strijd, onder meer tegen de door gemeente en provincie verleende vergunningen. Met de overeenkomst wordt de strijdbijl begraven. Er ligt nu een resultaat waar het milieu en de inwoners van Rotterdam wel bij varen, aldus Frank Köhler, directeur van Milieudefensie. 'De aanleg gaat onverminderd voort en tegelijk zorgen we dat de haven duurzamer wordt', sloot de directeur van het Havenbedrijf Hans Smit zich daarbij aan. 
 
'Niets kan de aanleg tegenhouden'
Het Havenbedrijf Rotterdam liet zich in de afgelopen jaren niet afschrikken door de houding van Milieudefensie. Zo begon al op 1 september aanleg van het 2000 hectare grote industriegebied. 'Alle bezwaren kwamen en komen ons bekend voor', zei Smits destijds. 'Niets kan de aanleg tegenhouden.' 
 
Miljardenproject

De Tweede Maasvlakte is een miljardenproject. De meeste ruimte op het in zee aan te leggen havengebied is gereserveerd voor containeroverslag. Verder zullen chemie- en distributiebedrijven zich hier vestigen.

8000 nieuwe banen 
Het nieuwe gebied moet de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven versterken en zorgen voor een economische impuls. De verwachting is dat de Maasvlakte 2 direct en indirect 8000 nieuwe banen oplevert. Het eerste containerschip meert, als alles goed gaat, in 2013 aan.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie