ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Gezamenlijk isoleren met buurtbewoners

Samenwerken voor een Energiezuinige Buurt.

03 oktober 2023
isoleren met de buurt

De groeiende groep mensen die te maken heeft met energiearmoede is een zorgwekkende trend. Door de stijgende energieprijzen bevindt maar liefst 1 op de 3 huishoudens in Nederland zich binnenkort in financiële problemen. Dit probleem treft niet alleen de meest kwetsbaren; zelfs mensen met een gemiddeld inkomen hebben steeds meer moeite om hun energierekeningen te betalen. Zij komen vaak net niet in aanmerking voor financiële ondersteuning en moeten soms hun spaargeld aanspreken, wat resulteert in verminderde financiële zekerheid.

Vooral huishoudens in slecht geïsoleerde huurwoningen worden getroffen door energiearmoede. Het bestrijden van energiearmoede vereist actie, zowel binnen als buiten het huis. Of het nu gaat om het aanbrengen van tochtstrips of gezamenlijke isolatieprojecten met de buurt, er zijn tal van oplossingen beschikbaar. Ontdek hoe je inwoners kunt motiveren om aan de slag te gaan via een online platform.

De focus op isolatie van woningen

Verwarming is verreweg de grootste kostenpost op de energierekening. Natuurlijk kun je proberen een warme trui aan te trekken of korter te douchen, maar de beste manier om energie te besparen, is ervoor te zorgen dat warmte niet verloren gaat. Isoleren is dus de sleutel, maar vooral in huurwoningen blijkt dit niet altijd even eenvoudig te realiseren. Slechts 1 op de 5 huurders die hun verhuurder verzoeken om woningverbeteringen, krijgt daadwerkelijk een positieve reactie. Met andere woorden, 80% van de huurders staat er alleen voor.

Het blijkt dat veel mensen niet op de hoogte zijn van eenvoudige energiebesparende tips, zoals het sluiten van gordijnen 's avonds (goed voor €56 per jaar), het aanbrengen van tochtstrips (€53 per jaar) of het plaatsen van een brievenbusborstel (€42 per jaar). Het informeren van inwoners over geschikte isolatiemaatregelen is daarom cruciaal, en gemeenten kunnen hier een leidende rol in spelen.

Het stimuleren van buurtisolatie via een wijkuitvoeringsplatform

De uitdaging voor gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties ligt in het effectief informeren van inwoners over verschillende isolatiemogelijkheden. Een campagne is een goed begin, maar om versnippering van kennis te voorkomen, is het essentieel om alle informatie op één centrale locatie te verzamelen. Hier kunnen inwoners op hun eigen tempo en op de voor hen geschikte manier informatie vinden. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor communicatie en wordt op verschillende manieren overtuigd om deel te nemen. Sommige mensen vertrouwen eerder informatie van buurtgenoten dan van officiële instanties.

Een wijkuitvoeringsplatform biedt de mogelijkheid om alle informatie te centraliseren en tegemoet te komen aan verschillende communicatievoorkeuren, zoals:

1. Een kennisbank met feiten, achtergrondinformatie en statistieken voor inwoners die argumenten kunnen vinden hebben om aan de slag te gaan.

kennisbank

2. Specifieke blog-, vlog-, webinar- of podcastpagina's waar experts informatie delen voor inwoners die waarde hechten aan professionele inzichten.

videopagina

3. Een plek om buurtbewoners in de schijnwerpers te zetten die al hun woning hebben geïsoleerd, wat motiverend kan werken voor anderen.

buurtbewoners

4. Interactieve kaarten om inwoners te laten zien waar isolatiemaatregelen kunnen worden toegepast.

interactieve kaarten

5. Een forum en community waar inwoners vragen kunnen stellen, samen kunnen werken en informatie kunnen delen. In de community kunnen bewoners elkaar vervolgens verder helpen of samen optrekken in hun zoektocht naar geschikte isolatie.

Huizen isoleren met de hele buurt

Naast eenvoudige maatregelen zoals tochtstrips en brievenbusisolatie zijn er grotere isolatieprojecten mogelijk, zoals het isoleren van daken, kruipruimtes en vloeren. Door gezamenlijke inkoop van isolatiemateriaal kunnen bewoners van koopwoningen kosten besparen. Dankzij de mogelijkheid om werkgroepen te vormen op het platform kunnen buurtbewoners snel offertes delen, reageren en zich organiseren voor gezamenlijke inkoop. Dit geldt ook voor huurders die gezamenlijk verbeteringen willen afdwingen bij hun woningcorporatie.

Klaar om aan de slag te gaan?
Als je samen met je gemeente, VVE, of woningcorporatie wilt werken aan het activeren van inwoners om energie te besparen, neem dan contact met ons op.
We laten je graag voorbeelden zien van hoe dit kan worden gerealiseerd via ons platform. Samen kunnen we bouwen aan een energiezuinigere toekomst voor jouw buurt!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.