Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Op wolf schieten met paintballgeweer blijft voorlopig verboden

De rechter heeft beslist dat de provincie Gelderland voorlopig niet verder mag gaan met het afschrikken van wolven met paintballgeweren.

ANP
30 november 2022
Wolf
Pixabay

De provincie Gelderland mag voorlopig niet verder gaan met het afschrikken van wolven met paintballgeweren. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag beslist. Gedeputeerde Staten hadden daar toestemming voor verleend omdat er in het Nationaal Park De Hoge Veluwe een wolf zou zijn die afwijkend gedrag vertoont. Volgens de rechter is de maatregel niet genoeg onderbouwd.

Mensenschuw maken

In oktober zag de provincie dat de wolf dicht bij natuurfotografen kwam en later die maand doken er filmpjes op van een wolf dicht bij een racefietser en een gezin met jonge kinderen. Het zou om een tamme, jonge wolf gaan. Sinds 27 oktober mochten handhavers van de provincie Gelderland met een paintballgeweer op het dier schieten om het af te schrikken en weer mensenschuw te maken. De Faunabescherming was het niet met de maatregel eens en stapte naar de rechter. De organisatie stelt onder meer dat de jonge wolf slechts nieuwsgierig is en dat dat als normaal gedrag moet worden gezien. Bovendien zou dit gedrag door toedoen van bezoekers aan het Nationaal Park zijn ontstaan.

Ordemaatregel

De rechtbank nam op 16 november al een ordemaatregel, omdat handhavers al met paintballgeweren op pad gingen. Door die maatregel kwam het schieten toen al per direct stil te liggen. Op 23 november diende de rechtszaak waarin nu een uitspraak is gedaan. Het voorlopige verbod geldt in elk geval tot zes weken nadat de provincie heeft beslist op de bezwaren van de Faunabescherming.

Beschermde status

De voorzieningenrechter wijst erop dat het niet haar taak is om zich te mengen in de maatschappelijke discussie over de toekomst van de wolf in Nederland. 'Het uitgangspunt in deze zaak is dat de wolf op dit moment een Europese beschermde status heeft en dat een ontheffing om het dier opzettelijk te verstoren goed onderbouwd moet zijn', aldus de rechter. 'Die onderbouwing is nu onvoldoende.'

Experimenteel middel

De rechter neemt de signalen over het afwijkende gedrag van de wolf serieus, maar stelt dat de provincie niet goed duidelijk heeft gemaakt welke incidenten zich precies hebben voorgedaan. Het is de vraag of het steeds over dezelfde wolf ging. Ook zijn andere opties dan het paintballgeweer niet goed onderzocht, vindt de rechter. Het geweer is een experimenteel middel. Onduidelijk is, aldus de rechter, of de verfkogels de wolf zullen verwonden en of een verfmarkering zorgt voor verstoting uit de roedel, zoals de Faunabescherming heeft gesteld.

Faunabescherming heel erg blij

Dierenactiegroep Stichting De Faunabescherming is 'heel erg blij' dat de rechter heeft besloten dat er voorlopig niet op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe geschoten mag worden. 'Het is volledig terecht. We moeten in Nederland mensen niet tegen de wolf beschermen, maar de wolf tegen mensen', zegt een woordvoerder van De Faunabescherming.

Afsluiten deel van het park

De rechter heeft de dierenactiegroep in alle belangrijke bezwaren tegen het besluit van de provincie Gelderland gelijk gegeven. Zo opperde De Faunabescherming dat er een deel van het nationale park afgesloten moet worden om de mogelijk te tamme wolf bij mensen weg te houden. Dat gebeurt ook tijdens de hertenbronst. 'Terecht noemt de rechtbank die optie ook als een alternatief voor paintballschieten op het dier.'

Reactie De Hoge Veluwe

De directie van De Hoge Veluwe vindt dat de rechtszaak over schieten met een paintballgeweer op een wolf in het park 'een zaak is tussen de provincie en De Faunabescherming', zegt hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker. 'Ons standpunt is bekend.' De Hoge Veluwe is zwaar tegen wolven in het park, omdat die de biodiversiteit zouden verstoren. Het park vroeg toestemming aan de provincie om de roedel in het park te mogen vangen of doden, maar dat is vorige week geweigerd. 'Door dit besluit van de rechter blijft niet zozeer het park zitten met problemen door de wolf maar heel Nederland', aldus de parkdirectie.

Andere zaken

De Faunabescherming heeft ook nog andere rechtszaken lopen tegen het verstoren van het leven van de zwaar beschermde wolf.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De rechter heeft gelijk, deze oplossing is experimenteel en vrijwel zeker niet effectief. "Ook zijn andere opties dan het paintballgeweer niet goed onderzocht, vindt de rechter." Hij doelt daarmee vast op het afschieten dat wel bewezen effectief is maar blijkbaar niet ter beoordeling lag, een gemiste kans. Nu nog even wachten hoe Brussel de resent aangenomen resolutie in de EU-habitatrichtlijn gaat implementeren om de toenemende overlast te reduceren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie