Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gebiedsplannen: meeste provincies denken de deadline te halen

Natuurminister Van der Wal wil uiterlijk 1 juli van de twaalf provincies op hoofdlijnen horen hoe hun PPLG er in hoofdlijnen uitziet.

ANP
23 mei 2023
Landelijk gebied tussen Alkmaar en Hoorn
Shutterstock

In tegenstelling tot Gelderland denken de meeste provincies wél voor 1 juli een concept van hun plannen voor het landelijk gebied te kunnen indienen bij het kabinet. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Het voorlopig uitblijven van een landbouwakkoord zorgt in de provincies wel voor onduidelijkheid over hoe ze hun plannen voor gezonde natuur, schoon water en schone lucht vorm moeten geven.

Hoofdlijnen

Natuurminister Christianne van der Wal wil uiterlijk 1 juli van de twaalf provincies op hoofdlijnen horen hoe hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) er in hoofdlijnen uitziet. Het stikstofbeleid is daar onderdeel van. Gelderland, de provincie met de grootste landbouw- en stikstofopgave, liet zaterdag weten de deadline niet te halen omdat cruciale informatie van het Rijk ontbreekt, zoals een landbouwakkoord en een regeling voor de piekbelasters.

Conceptversie

Andere provincies zijn van plan voor 1 juli een conceptversie in te dienen. 'Deze versie zal nog niet alle doelen van het nationale maatregelpakket bevatten en er zullen de komende jaren meerdere versies volgen', zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.

Mijlpaal

Ook de provincie Zeeland 'gaat voorlopig nog wel uit van 1 juli', aldus een woordvoerster. 'Wij zien het gebiedsprogramma 1.0 als een belangrijke mijlpaal in de Zeeuwse aanpak stikstof, maar het is nog geen eindstation.' De provincie Utrecht laat weten dat het plan dat voor 1 juli wordt ingeleverd meer op hoofdlijnen zal zijn dan aanvankelijk was verwacht, aldus een woordvoerster.

Nu en straks

De provincie Friesland heeft een conceptversie van het Fries Programma Landelijk Gebied gemaakt, met een onderverdeling in plannen voor nu (tot 2025), straks (2026-2035) en later. 'We hebben gedaan wat we nu kunnen doen. Het is nog wachten op Den Haag.'

Uitdaging

Flevoland noemt het een uitdaging om het gebiedsprogramma voor 1 juli klaar te hebben. 'De materie is nogal complex en de spelregels vanuit het Rijk zijn in beweging', aldus een woordvoerster.

Schets

Ook Noord-Brabant gaat ervan uit dat de deadline van 1 juli wordt gehaald. Maar omdat er nog veel onduidelijk is, blijft het programma nog een 'houtskoolschets', zegt een woordvoerder.

Krappe deadline

In Noord-Holland buigen de Provinciale Staten zich volgende maand over een conceptversie. Mogelijk kan er voor 1 juli een voorlopige tekst naar Den Haag worden gestuurd, een deadline die de provincie eerder 'zeer krap' noemde.

Eerste versie

Drenthe, Groningen en Overijssel laten weten uiterlijk 1 juli de eerste versie van het gebiedsprogramma in te dienen. Ook Limburg heeft de intentie dit te doen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie