Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschappen voeren strijd tegen droogte op

Steeds meer waterschappen nemen maatregelen om de droogte tegen te gaan. Van sproeiverboden tot verhoging van het waterpeil.

ANP
06 mei 2022
droogte.jpg

Het hoogheemraadschap van Delfland gaat de veendijken in het werkgebied controleren op scheuren die mogelijk ontstaan door de aanhoudende droogte. Om de controles te kunnen uitvoeren worden de dijken vanaf vrijdag vervroegd gemaaid, aldus het schap. De dijken die het meest gevoelig zijn voor droogteschade liggen in Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Berkel en Rodenrijs.

Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Gemeente Gemert-Bakel
Gemeentesecretaris / Algemeen Directeur

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Groot neerslagtekort

Volgens de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is het neerslagtekort in Nederland groot. Het zal de komende weken nog verder omhoog gaan, aangezien de temperaturen stijgen en er nauwelijks regen wordt verwacht. Het neerslagtekort ligt nu op het peil van de 5 procent droogste jaren ooit, en nadert de stand van recordjaar 1976. Het is volgens de waterbeheerders al erg vroeg in het voorjaar zo droog.

Droogtescheuren

Veendijken zoals in Delfland drogen snel uit door gebrek aan regen in combinatie met wind en zon. Als er scheuren in een veendijk ontstaan kan zo'n waterkering in het ergste geval gaan schuiven, wat overstromingen tot gevolg heeft. Twintig kilometer veendijk in Delfland is zeer droogtegevoelig en wordt als eerste gecontroleerd. Ongeveer een kwart van alle dijken in het werkgebied is gevoelig voor droogtescheuren. Eventuele scheuren worden direct gerepareerd.

Andere maatregelen

Andere waterschappen in Nederland verhogen de peilen in sloten en kanalen om de zakkende grondwaterstand op peil te houden. In een klein deel van Noord-Brabant geldt een sproeiverbod. In andere delen van de provincie mogen graslanden en sportvelden niet meer besproeid worden met oppervlaktewater. Rijkswaterstaat en de schappen zijn extra alert op droogteproblemen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
Waterschappen hebben al heel lang aan de lijn van de boerenlobby gelopen. De lage grondwaterstand is ook een keuze geweest om de agrarische sector toegang te geven tot weilanden en akkers. Het is prima dat ze zich los gaan maken van deze sector en meer het algemeen belang gaan dienen. Misschien dat ze hun status als democratisch orgaan enigszins mee kunnen redden.
Advertentie