Nieuwe bestuurlijke arrangementen
Volgens de commissie ontbreekt een gedeelde visie tussen overheden op het luchthavengebied en is er sprake van een ongelijk krachtenveld, met Schiphol als dominante partij. Om het ‘bestuurlijk gat’ dat daardoor ontstaan is op te vullen en tot betere samenwerking te komen zijn nieuwe bestuurlijke arrangementen nodig, stelt de commissie, die werd ingesteld door de ministers Eurlings (Verkeer en Waterstaat) en Cramer (VROM).
Instellen gebiedsautoriteit
Mogelijkheden die in het rapport worden genoemd zijn de instelling van een gebiedsautoriteit of de toepassing van het model van Randstad Urgent, waarin een gedeputeerde, wethouder en/of minister plaatsneemt.
Meer dan 'banenmotor'
‘De oude mainsportstrategie is sleets geworden,’ concludeert voorzitter Kees Vriesman. De focus in de economische ontwikkeling van het gebied ligt volgens de commissie te veel op uitbreiding van het aantal vluchten, terwijl Schiphol relatief steeds minder verdient aan de ‘airside’; de grootste winsten behaalde de luchthaven de laatste jaren in projectontwikkeling. Door dat eenzijdige perspectief blijft het debat over de toekomst van het gebied volgens Vriesman hangen in ‘groei versus hinder’, waarbij Schiphol eendimensionaal wordt neergezet als de ‘banenmotor van Amsterdam’.
Bestuurlijk gat rond gebiedsontwikkeling Schiphol
De ruimtelijke en economische ontwikkelingen rond Schiphol moeten beter op elkaar afgestemd worden. Het is daarom zaak dat de schotten…