Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

CDA-fracties in De Peel tegen stikstofplan

Ook zijn VVD-leden tegen de plannen van hun eigen minister en vinden Kamerleden het protest van boeren bij de minister thuis te ver gaan.

ANP
12 juni 2022
trekker
Shutterstock

De CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limburgse Peel roepen de Tweede Kamerfractie van de christendemocraten op geen verantwoordelijkheid te dragen voor de stikstofplannen van het kabinet. Ook roepen ze de CDA-Statenfracties op om 'zwaar protest' aan te tekenen bij Gedeputeerde Staten in beide provincies.

'De provincies mogen niet akkoord gaan met deze ijskoude kaalslag op ons mooie platteland, waardoor boeren en burgers worden verdreven. Dit past niet bij de uitgangspunten van het CDA', schrijven de CDA-afdelingen van tien Peelgemeenten zaterdag.

Volgens deze CDA-afdelingen is het kabinet met de plannen voor de Peelregio 'totaal de weg kwijt'. 'De plannen uit Den Haag lijken erop gericht om de gehele land- en tuinbouwsector rondom de Peelregio te verdrijven enkel om daarmee op termijn hoogveen in de Peel te willen stimuleren.'

'Weggegooid geld'

Volgens de christendemocraten wordt de Peel opgezadeld met een opgelegde stikstofreductie van 95 procent. 'Voor deze belachelijke reductiedoelen wordt voorgesteld om 25.000.000.000 euro aan belastinggeld te besteden', aldus de verklaring. Volgens het CDA zijn de plannen voor de Peel 'totaal onrealistisch'.

'De CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limburgse Peel zijn unaniem van mening dat dit beleid nooit tot uitvoering mag komen. Het is weggegooid geld enkel ter stimulans van hoogveen in de Peel, waarmee een kwalitatief hoogwaardige voedselproducerende beroepsgroep voor de toekomst wordt verdreven zonder daarmee ook maar in de buurt te komen van de gestelde doelen.'

De verklaring is getekend door de Limburgse CDA-afdelingen Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray, Nederweert en Leudal, en de Brabantse CDA-afdelingen in Deurne, Asten, Laarbeek, Someren en Gemert-Bakel.

Geen aanpassing

Een nipte meerderheid van de VVD-leden is tegen de stikstofplannen van het kabinet en hun eigen minister. Het vrijdag gepresenteerde stikstofplan gaat hen veel te ver. Veel boerenbedrijven zullen moeten verdwijnen, waardoor de leefbaarheid op het platteland in gevaar komt.

Van der Wal gaat haar stikstofplan niet aanpassen. Het is straks aan de Tweede Kamer om via het debat over het kabinetsplan eventuele aanpassingen af te dwingen, zei de minister na afloop van de stemming over de motie op het VVD-congres, waarin wordt gesteld dat het kabinet de boeren opoffert en achterhaalde meetmethodes worden gebruikt. Het is aan de Tweede Kamer - 'mijn opdrachtgever' - om te bepalen of het plan moet worden aangepast, zei Van der Wal.

Thuis opzoeken

Kamerleden vinden het protest van tientallen boeren met tractoren bij het woonhuis van de minister totaal onacceptabel. De boeren betogen tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

'Volstrekt onacceptabel dat mensen politici thuis opzoeken. Woede is geen excuus. Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie', aldus fractieleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. 'Ga het gesprek aan, ga naar het Malieveld of ga demonstreren waar je wilt. Maar laat onze minister en haar familie thuis met rust!' twitterde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

De voorman van Farmers Defence Force (FDF), Mark van den Oever, noemt het protest een 'topactie'. Dat zegt hij in een vlog op het YouTube-kanaal van de actiegroep. De boeren waren bij Van der Wal uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet, dat die dag bekend werd.

Volgens Van den Oever is het niet erg dat de boeren de minister thuis opzochten. 'Hun komen ook bij ons aan de keukentafel', aldus Van den Oever, doelend op de stikstofmaatregelen en de gevolgen daarvan voor de agrarische sector. FDF is niet onbekend met het thuis opzoeken van politici. In oktober 2020 bezochten vijf leden van de actiegroep Rob Jetten bij zijn woonhuis.

Duidelijke opdracht

Van der Wal zegt te zullen luisteren naar de boeren die op 22 juni naar Den Haag komen om te protesteren tegen haar beleid. 'Ik sta altijd open voor goede ideeën", aldus de bewindsvrouw in WNL op Zondag. 'Maar de doelen zijn klip en klaar. Ik heb een duidelijke opdracht: de helft minder stikstof in 2030.'

Van der Wal herhaalde in het NPO-programma dat ze 'geen keuze' heeft omdat Nederland de natuur moet beschermen tegen te hoge stikstofuitstoot. 'Dat glaasje drinkwater dat we uit de kraan tappen, als of het normaal is. Maar die waterkwaliteit staat echt onder druk. De schone lucht die we inademen, het staat echt onder druk. Maar ook de biodiversiteit, gewoon de bloemetjes en bijtjes, het staat onder druk. De bloem en bijtjes die we nodig hebben voor onze voedselproductie. Daar moeten we niet lichtzinnig over doen.' (ANP/redactie)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Wat mij betreft is het hele stikstofdossier kul.

https://www.windy.com/nl/-Meer-lagen-tonen-toevoegen/overlays?camsEu,no2,48.966,10.854,5

https://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvj9idsj04xr6/vhurdyxq5fvm

https://www.eea.europa.eu/nl/highlights/duidelijke-verbetering-van-de-luchtkwaliteit

NO2 ontstaat in stedelijke gebieden door verbranding van fossiele brandstof maar ook zeker biomassa. Niet bij boeren, die produceren NO3.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie