Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grensoverschrijdend waterbeheer in Euregio

Na de overstromingen in de zomer van 2021 klinkt in Limburg de roep om samenwerking over de grens.

08 juni 2022
Limburg-overstroming.jpg
Overstromingen in Limburg

Limburg begint met grensoverschrijdend waterbeheer. In de nasleep van de wateroverlast van de zomer van 2021 in Limburg en de watersnoodramp in de Eifel en de Ardennen liet Limburg al weten samen te willen werken met de Belgen en de Duitsers. Veel van het water dat in Limburg voor overlast zorgde, kwam uit die gebieden.

Afvoerputje

Want Limburg is het laagste punt van de Euregio en daarmee is de provincie het afvoerputje van de Eifel en de Ardennen, hoewel het ook het hoogste punt is van Nederland. ‘Dat hadden we toen niet goed op het netvlies’, zegt gedeputeerde Lia Roefs in een podcast van Binnenlands Bestuur over de waterproblematiek in Limburg.

Waarschuwing

Met het project wil Limburg samen met elf internationale partners werken aan het verbeteren van de metingen en de neerslag- en afvoermodellen. Ook moet er een early warning system worden ingericht. Omdat zo’n systeem er nog niet was, werd Limburg destijds niet door de omringende landen gewaarschuwd voor een toestroom van grote hoeveelheden water.

Zes meter

Maar in die landen was de verrassing ook compleet. Zo wisten de mensen in Duitsland niet dat het water achter de volgende berg al zes meter hoog tegen de gevel stond terwijl ze zelf nog dachten het water met zandzakken tegen te houden, vertelden lokale autoriteiten tegen de REGI-commissie van het Europees Parlement die eerder dit jaar de getroffen gebieden in Nederland, België en Duitsland bezocht.

Projectensfeer

Hoewel de provincie Limburg het liefst uit de projectensfeer blijft en een structurele samenwerking opbouwt met de omringende landen, gaat het vooralsnog om een project met een begin en een eind. Dat project vindt plaats binnen het programma Waterveiligheid en Ruimte en is een initiatief van het waterschap Limburg. Het project heeft een financiële omvang 5 miljoen euro, waaraan Interreg 90 procent bijdraagt. Het is in mei goedgekeurd en begint medio juni.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie