Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Limburg slaat handen ineen tegen milieucriminaliteit

De provincie Limburg en de regiopolitie Limburg-Zuid gaan nauw samenwerken om zware milieucriminaliteit aan te pakken.

13 februari 2009

Groene Brigade erbij
Ze vormen een ‘unieke opsporingsunit’ die kantoor gaat houden in het politiebureau van Kerkrade. Zo kunnen ze kennis en kunde uitwisselen. Ook de Groene Brigade van de provincie Limburg gaat deel uitmaken van de unit. Deze brigade doet de opsporing in het buitengebied van de hele provincie Limburg en bestaat uit specialisten op het gebied van de flora- en faunawetgeving.

Opsporings-en recherche-expertise
De organisaties krijgen door de samenwerking meer mogelijkheden bij het bereiken van hun doelstellingen. Het huidige regionale milieuteam van de politie wordt versterkt met inhoudelijke specialisten van de provincie die alles weten van complexe bedrijven, bodem, lucht, vuurwerk en water. De provincie kan op haar beurt gebruikmaken van de opsporings- en recherche-expertise van de politie.

Effectiever handhaven

Het gaat om een landelijk proefproject van twee jaar, dat een reactie is op het rapport van de Commissie Mans. Die adviseerde de ministers van VROM en Justitie vorig jaar over een effectievere handhaving van regels op het gebied van milieu, ruimte en bouwen. Die schieten tekort. Handhavers worden ingehaald door nieuwe ontwikkelingen zoals complexere technologie en globalisering en de inrichting van handhavingsorganisaties is onvoldoende voor de taak die zij moeten vervullen.

Criminele organisaties
De aanpak van calculerende en ronduit criminele organisaties is niet of nauwelijks van de grond gekomen. De strafrechtelijke aanpak van (zware) milieucriminaliteit komt onvoldoende van de grond door gebrekkige analyse en uitwisseling van informatie.

 

Verplichte deelname
De Commissie Mans pleitte voor regionale omgevingsdiensten waar alle gemeenten en provincies, en liefst ook de waterschappen, verplicht aan moeten deelnemen. Tot voor kort was zo’n samenwerking niet mogelijk, zegt Els Huver van de provincie Limburg. ‘De politie mocht voor haar opsporingswerk wel gebruik maken van gegevens en informatie van de provincie, maar omgekeerd mocht dat juridisch niet.

Geheimhouding provincieambtenaren
Door de verruiming van de Wet politiegegevens in 2008 mag ook provincieambtenaren geheimhouding worden opgelegd. Daardoor kunnen zij nu volwaardig meewerken in de opsporing en alle informatie delen.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie