Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Leiden haakt alsnog aan op Rotterdamse havenwarmte  

Dankzij een bijdrage van het ministerie van EZK wordt de gemeente Leiden alsnog van warmte voorzien uit de Rotterdamse haven.

21 juli 2022
warmtenet.jpg

Het warmtetransportnet WarmtelinQ krijgt toch een noordtak naar Leiden, waardoor ongeveer 120.000 woningen er van duurzame energie uit de Rotterdamse haven kunnen worden voorzien. Nadat eerder het Warmtebedrijf Rotterdam zich terugtrok, heeft energieleverancier Vattenfall zich met het plan akkoord verklaard.

Kamerbrief

De Leidse tak van het warmtenet sluit op aan op het eerste tracé van Rotterdam naar Den Haag. Het plan werd openbaar gemaakt in een Kamerbrief van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan de Tweede Kamer. Zijn ministerie dekt het gat dat was ontstaan in de businesscase.

0,18 megaton

‘Het positieve besluit voor beide tracés vormen een betekenisvolle stap voor de klimaatdoelen van de gebouwde omgeving’, aldus Jetten. ‘Op termijn kunnen hiermee ongeveer 120.000 woningen van (duurzame) warmte worden voorzien. Dat levert een CO2- reductie op van zo’n 0,18 megaton per jaar.’ 

2027

De eerste aftakking naar Den Haag moet in 2025 zijn afgerond, die naar Leiden vervolgens twee jaar later, in 2027. Jetten noemt het ‘belangrijke bouwstenen in het volledige integrale ontwerp van het Zuid-Hollandse warmtetransportnet.’ Eerder trok het Warmtebedrijf Rotterdam zich terug uit het Leidse project, waardoor er een gat in de begroting ontstond van 22,5 miljoen euro.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kanneworff Louis
Bij het GEB leerde ik "Met warmte moet je niet slepen" . Het transport van
havenwarmte naar het 60 km verder gelegen Leiden klopt van geen kanten.
De aanleg van twee dikke ondergrondse leidingen in een steeds drukkere ondergrond wordt steeds complexer en duurder. Gebouwen daarentegen gebruiken steeds minder warmte. Een achterhaalde business-case alleen in het fossiele belang van het Rotterdamse Haven en Industrie Complex.

Louis Kannneworff
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie