Woonplannen voor statushouders op Dutch Design Week
Gemeenten, woningcorporaties en ontwerpers en bouwers buigen zich deze week over innovatieve huisvestingoplossingen voor vergunninghouders. Tijdens de Dutch Desingn Week bedenken zij praktijktoepassingen voor de winnende woonconcepten van de prijsvraag A Home Away from Home.
Gemeenten, woningcorporaties en ontwerpers en bouwers buigen zich deze week over innovatieve huisvestingoplossingen voor vergunninghouders. Tijdens de Dutch Desingn Week bedenken zij praktijktoepassingen voor de winnende woonconcepten van de prijsvraag A Home Away from Home. Leiden heeft als eerste gemeente getekend voor de bouw van 150 kleine, verplaatsbare houten huisjes, ook geschikt voor andere doelgroepen.
Taakstelling
Het gaat om de Evolutionary Wooden Houses, een van de zes prijswinnaars van de prijsvraag die eerder dit jaar was uitgezet door het Centraal Orgaan opvang Asilzoekers (COA) en de Rijksbouwmeester. Veel gemeenten blijven achter bij de taakstelling die het rijk ze oplegt, bij gebrek aan beschikbare woningen. Het creëren van nieuwe woonruimte blijkt lastig.
Terugverdienen
Probleem is vaak dat de hoge investeringen voor tijdelijke huisvesting moeilijk zijn terug te verdienen, licht Gusje van der Donk toe, namens het ministerie van Veiligheid en Justitie en het platform Opnieuw Thuis, dat gemeenten ondersteunt bij het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat geldt zowel voor nieuwbouw als transformatie van lege gebouwen. ‘Gebouwen en gronden worden vaak voor een termijn van maximaal tien jaar beschikbaar gesteld. Maar in die periode zijn de kosten nog niet afgeschreven, bijvoorbeeld voor het aanleggen van gas, elektra en riolering. Het mooie van de Wooden Houses is dat ze na tien jaar eenvoudig te verplaatsen zijn; ze zijn bijvoorbeeld helemaal niet aangesloten op het gasnet.’
Spoedzoekers
De 150 woningen die de Leidse woningcorporatie Ons Doel de komende maanden in Leiden gaat neerzetten, zijn niet alleen bedoeld voor statushouders. Ook studenten en andere spoedzoekers die tijdelijk kleine woonruimte zoeken (bijvoorbeeld na echtscheiding) kunnen er prima in wonen, zegt Van der Donk. ‘Ik ben zelf in een prototype geweest. Het zijn echt mooie modules; dit is geen containerwoning.’ De gemeente Sint-Oedenrode werkt aan een overeenkomst met de bedenkers van een andere woonoplossing: de Solar Cabin.
Dutch Design Week
Om deze en andere woonconcepten uit de prijsvraag bruikbaar te maken voor de praktijk, organiseert het platform diverse bijeenkomsten tijdens de Dutch Design Week. De prijswinnaars brainstormen dan met gemeenten, woningcorporaties, bouwers en ontwerpers over hoe hun ideeën toepasbaar te maken zijn voor gemeenten. De partijen hopen deze week echt een stap te kunnen zetten, zegt Van der Donk. ‘We hopen dat gemeenten samen met corporaties en andere verhuurders manieren vinden om deze innovatieve ideeën daadwerkelijk uit te voeren en daarmee snellere huisvesten van vergunninghouders mogelijk te maken.’
Dit is een mooi en goedkoop concept voor starters op de woningmarkt.
Een kubus van 6 bij 6 bij 6 meter kost 55.000 EUR
Energie neutraal en 60 m2 woonoppervlak