Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lage immigratie remt groei grote steden

Veel van de grotere steden groeiden de afgelopen jaren sterk door migratie, maar dit zakte vorig jaar in door de coronamaatregelen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). De oversterfte door corona was de voornaamste oorzaak dat in 6 op de 10 gemeenten meer mensen overleden dan dat er werden geboren. De bevolking kromp in 65 gemeenten.

05 januari 2021
Bevolkingsgroei-shutterstock-604150523.jpg

Veel van de grotere steden groeiden de afgelopen jaren sterk door migratie, maar dit zakte vorig jaar in door de coronamaatregelen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). De oversterfte door corona was de voornaamste oorzaak dat in 6 op de 10 gemeenten meer mensen overleden dan dat er werden geboren. De bevolking kromp in 65 gemeenten.

Groei zakte in

In de tien grootste gemeenten viel de bevolkingsgroei in 2020 lager uit dan in 2019. Er kwamen niet alleen minder arbeidsmigranten naar Nederland, maar ook minder internationale studenten. ‘Behalve in Almere zakte de bevolkingsgroei in die gemeenten verder in dan gemiddeld in Nederland’, schrijft het CBS. In Almere bleef de bevolkingsgroei op peil door de natuurlijke aanwas (geboorten minus sterfte) en binnenlandse verhuizingen.

 

Bevolkingskrimp

In Amsterdam groeide de bevolking nauwelijks: 0,6 per duizend inwoners, waar dat in het jaar ervoor nog 12 per duizend inwoners was geweest. Rotterdam, Den Haag, Groningen en Tilburg hadden ook te maken met een sterk teruggelopen bevolkingsgroei. Van de tien grootste gemeenten had alleen Nijmegen te maken met bevolkingskrimp (1 per duizend inwoners), maar grote gemeenten buiten de top tien als Maastricht, Leiden en Amstelveen zagen de groei ook omslaan in krimp.

 

 

Kleinere gemeenten

De sterkste groei gebeurde in kleinere gemeenten aan de grand van grote steden, zoals Weesp bij Amsterdam, waar de bevolking met 37 per duizend inwoners toenam. ‘Ook Waddinxveen, Blaricum, Zuidplas en Zoeterwoude groeiden met meer dan 25 per duizend inwoners.’ Er zijn echter ook enkele kleinere gemeenten in Zeeland, Overijssel en de Gelderse Vallei waar er veel nieuwe inwoners bijkwamen.

 

Meer sterfte dan geboorte

De oversterfte door corona was de voornaamste oorzaak dat er in 219 van de 355 gemeenten meer mensen overleden dan dat er baby’s werden geboren. Met name in Noord-Brabant nam de sterfte tijdens de eerste coronagolf sterk toe.

 

Krimpgemeenten

Hoewel het aantal krimpgemeenten de afgelopen jaren daalde, nam het in het afgelopen jaar weer licht toe van 62 naar 65. ‘Ook in 2020 liggen de gemeenten waar het aantal inwoners daalde vooral in de noordelijke provincies en in Zuid-Limburg, maar ook in enkele gemeenten in de Randstad was bevolkingskrimp.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Gelukig is er soms ook nog go0ed nieuws! Keep up the good work, grote steden!
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Elk nadeel heeft zijn voordeel en doorgezette immigratie schept ook financieel steeds meer dure sociale verplichtingen die in de praktijk steeds meer onbetaalbaar blijken te worden. Veel politici beschikken bovendien alleen maar over een 'achteruitkijkspiegel, doch ontberen voorspellend vermogen, waardoor het steeds moeilijker wordt verwachtingen waar te maken
Gerrit Janssen / juridisch adviseur
We behoeven dus ook niet langer te zoeken naar de oorzaken van woningnood. Er ligt een rechtstreekse relatie tussen de immigratie, groei van met name steden en het tekort aan woningen. Aan de taakstellingen van gemeenten om verblijfsgerechtigden te huisvesten is nooit een verruiming van bouwcontingenten gekoppeld. Daarmee is ook duidelijk wie in de kou komt te staan.
Erik / Gemeente ambtenaar
De kop van dit artikel geeft een negatieve uiting aan minder groei van de grote steden. Ik zie het als kans. Woningnood wordt minder, minder drukte overal. Er kan meer focus gelegd worden op de beheersing van de ‘grote steden problematiek’, iets dat veel onrust brengt in onze maatschappij en verschrikkelijk veel geld kost. Begin daar dan maar eerst eens mee, zodat dat op orde komt ipv maar doorgaan en doorgaan en steeds verder afglijden. Je zult zien dat er uiteindelijk minder vuurwerk gegooid wordt naar hulpverleners, minder met messen gestoken wordt, minder buschauffeurs en conducteurs mishandeld worden, etc, etc
2C
Covid-19 heeft ook zijn voordelen, zo is goed duidelijk geworden dat een verband bestaat tussen immigratie, de grote steden en de daaraan gekoppelde woningnood. Welk linkse partijen zullen nu roepen om iets aan de woningnood te doen, door immigratie in te perken en een immigratiestop in te voeren en niet alles te zetten op nog meer bouwen, wat slecht is voor het milieu en beslag legt op de ruimte?
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Ongelooflijk dat er geen enkele politieke partij is, die dit niet als een voordeel ziet. Waar zitten de hersens van Jesse Klaver? Bij zijn houtpelletkachel in stedelijk gebied?
Hans / afdelingsmanager
Ah, we hebben weer een nieuw probleem. Een jaar geleden konden ze de groei niet aan en bouwden ze veel te weinig nieuwe huizen. En nu wordt de groei weer hard geremd. Ze zitten ook chronisch in de hoek waar de klappen vallen, deze hypochonders.
Alex
De grote steden kunnen misschien wel uitvoeren waar de heer Marcouch voor gepleit heeft nu de immigratie stilvalt. Weer aandacht geven aan Nederlandse Nederlanders in een woonschool met goede maatschappelijke ondersteuning, in plaats van deze mensen te marginaliseren in de randen van het land met radicalisering van deze mensen tot gevolg vanwege erfelijke werkloosheid en uitkeringsafhankelijkheid en dit vervolgens op andere kwetsbaren projecteren.
Advertentie