Overslaan en naar de inhoud gaan

AVG compliceert analyse verkeersongevallen

Het strikt toepassen van privacyregels heeft gevolgen voor de mogelijkheden om verkeersongevallen te analyseren. Dat speelt ook bij…

Het strikt toepassen van privacyregels heeft gevolgen voor de mogelijkheden om verkeersongevallen te analyseren. Dat speelt ook bij wegbeheerders als Rijkswaterstaat, ziet minister Van Nieuwenhuizen (I&W).

Brabant

De minister reageert hiermee op kamervragen van de VVD over een eerder artikel in het Brabants Dagblad. Daaruit bleek dat het voor de provincie moeilijk is om te verklaren waarom het aantal verkeersdoden in de provincie in een jaar zo fors gestegen is. Voor een grondige analyse is het te lastig om de juiste data beschikbaar te krijgen, omdat bepaalde details altijd herleidbaar zijn tot een persoon. En dat is volgens de privacyregels niet toegestaan.

Grondslag

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Ook Rijkswaterstaat levert verkeersanalisten data over incidenten op de weg, legt de minister uit. ‘Daarbij worden gegevens over individuele ongevallen verstrekt, zoals de locatie en omstandigheden van het ongeval, de vervoerswijzen, de letselernst en in welke leeftijdsklasse betrokkenen zich bevinden. Bijzondere persoonsgegevens kunnen op dit moment echter niet worden geleverd. Het gaat bijvoorbeeld om strafbare feiten, zoals rijden onder invloed. De reden daarvoor is dat er geen expliciete wettelijke grondslag bestaat, terwijl de AVG dat wel vereist.’

Wetsvoorstel

Van Nieuwenhuizen wil dat die wettelijke grondslag er wel komt, door een wetsvoorstel dat het gebruik van dit soort data wel mogelijk maakt. Volgens van Nieuwenhuizen is het maken van risicogestuurd beleid voor verkeersongevallen niet in gevaar. Ongevallengegevens zijn niet de enige bron van informatie voor het formuleren van verkeersveiligheidsbeleid, stelt ze.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric

Is er dan wel een wettelijke grondslag om de informatie van 112 belletjes gelijk met allerlei websites te delen? Ik bel zelf nooit meer met de politie in verdachte gevallen, alleen bij levensgevaar als b.v. brand waarbij ik niemand anders zie.

Op 12 juli 2019, 16:22

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in