ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Implementatie van de Omgevingswet

Implementatie van de Omgevingswet. Aandacht voor het kostenverhaal. Gemeente heeft de keuze om de bekende exploitatieplan-systematiek in te zetten.

22 oktober 2021
Metafoor.png

Aandacht voor het kostenverhaal.

Een groot deel van de Nederlandse gemeenten zijn reeds vergevorderd met de implementatie van de Omgevingswet. Zoals bekend wordt deze wet vergezeld van diverse aanvullingswetten.

Een van deze aanvullingswetten is die aangaande Grondeigendom. Hierin wordt ingegaan op de nodige grondzakelijke aspecten zoals Onteigening en Wet voorkeursrecht gemeenten.

Ook het kostenverhaal krijgt aandacht. Onder meer in het geval dat het kostenverhaal niet op een andere wijze kan worden verzekerd heeft de gemeente de keuze om de bekende exploitatieplan-systematiek in te zetten.

 

De omgevingswet heeft het exploitatieplan in twee smaken, met en zonder tijdvak. Waarbij de variant met tijdvak ook wel “integraal” wordt genoemd en die zonder tijdvak “organisch”. Er zijn daarbij verschillende strategische keuzes te maken. Om daarbij behulpzaam te zijn heeft Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling  afgelopen weken naar alle gemeenten in Nederland een handig proces schema gezonden.

 

Mocht u interesse hebben, op kostenverhaal.nl kunt u uw eigen versie aanvragen of downloaden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.