Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eindhoven maakt kamerverhuur aan studenten gemakkelijker

De gemeente Eindhoven maakt het inwoners gemakkelijker om kamers te verhuren. De gemeente wil daarmee zorgen voor meer studentenkamers.

ANP
10 augustus 2022
flexwoningen
Tijdelijke studentenwoningen in EindhovenANP

In Eindhoven is het vanaf woensdag makkelijker om een kamer te verhuren. De gemeente wil daarmee zorgen voor meer studentenkamers. Onderwijsinstellingen roepen Eindhovenaren op om gebruik te maken van de regeling.

Zonder vergunning

Vooral internationale studenten kunnen afgelopen jaren moeilijk een kamer vinden. 'De laatste jaren was extra kamerverhuur niet toegestaan in bepaalde delen van de stad, om overlast tegen te gaan', aldus de Eindhovense wethouder Mieke Verhees van wonen. 'Met de nieuwe regeling wordt het voor woningeigenaren en huurders van woningcorporaties mogelijk om zonder vergunning een kamer te verhuren, in alle delen van de stad. Dit moet nieuwe studenten helpen om makkelijker een kamer te vinden.' Doordat ook de hoofdbewoner in het huis woont, is er toezicht en dus minder overlast, zo is de gedachte.

Extra ingenieurs

Nicole Ummelen, vicevoorzitter van het college van bestuur van de Technische Universiteit in Eindhoven: 'Onze regio is een van de belangrijkste trekkers van de Nederlandse economie, en door de sterke groei heeft de industrie een enorme behoefte aan extra ingenieurs. Wij leiden die ingenieurs graag op, maar dan moeten er wel kamers beschikbaar zijn voor studenten. We roepen dan ook iedereen in Eindhoven die een kamer overheeft op om die te verhuren. Zo kunnen ze iets bijverdienen, ze maken een jonge student blij en ze helpen de regio.'

Sociale ontwikkeling

Ook bestuurder Hans Nederlof van Fontys Hogescholen is positief over de regeling. 'Eigenlijk is het heel basaal. Elke kamer extra is een extra student.' Dat vindt de Landelijke Studentenvakbond ook. 'Heel goed dat de gemeente meedenkt in het creëren van meer woonplekken voor studenten', zegt voorzitter Joram van Velzen. Wel benadrukt hij dat het ook belangrijk blijft dat er meer echte studentenhuizen bij komen. 'Samenwonen met andere studenten is heel belangrijk voor bijvoorbeeld de sociale ontwikkeling.'

Tekort

Kennisinstituut Kences verwacht voor dit jaar opnieuw een tekort van zo'n 26.500 woonplekken voor studenten. Meerdere universiteiten raadden afgelopen maanden internationale studenten aan een studie de heroverwegen als het vinden van een kamer niet op tijd lukt. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie