De provincie Overijssel wil voor 35 miljoen euro zelf tramstellen kopen om vanaf 2014 een sneltram tussen Kampen en Zwolle te laten rijden. Vervoerbedrijven vinden de aanschaf zelf te duur.
Overijssel koopt zelf trams voor 35 miljoen
Vervoerbedrijven vinden de aanschaf te duur. De provincie wil ze nu via een leaseconstructie aanbieden voor de sneltramverbinding tussen…
Leaseconstructie
Overijssel stelt de voertuigen via een leaseconstructie voor vijftien jaar beschikbaar, tegen een rente van drie procent. Dat is net zoveel als het rendement op de provinciale spaarrekening, maar lager dan de marktrente. De constructie levert dus eigenlijk een voordeel op, becijfert de provincie. De exploitatiekosten vallen lager uit dan begroot, terwijl de rente-inkomsten gelijk blijven.
Risico’s
Een extern adviesbureau waarschuwt Overijssel voor de risico’s. ‘De start van een trambedrijf is een nieuw en niet voor 100 procent vooraf te beheersen proces’, staat in een risicoanalyse. Maar de provincie ziet zich genoodzaakt om zelf de trams aan te schaffen. Door de situatie op de financiële markten hebben vervoerbedrijven moeite trammaterieel te kopen. Banken en leasemaatschappijen rekenen hoge rentes.
Elk kwartier
De Regiotram is voor Overijssel een belangrijk project in het kader van bereikbaarheid en mobiliteit. De tram op de Kamperlijn vervangt de trein, die tot eind 2012 Zwolle met Kampen verbindt. Er komen extra stations, zodat ook aanliggende woonwijken en bedrijventerreinen beter bereikbaar worden met het openbaar vervoer. De tram rijdt elk kwartier.
Besluit uitgesteld
Politiek is het plan van Gedeputeerde Staten nog wel omstreden. Het besluit dat deze week zou vallen, is uitgesteld. Provinciale Staten willen in een extra vergadering uitgebreid over de Regiotram en de financiering praten, licht provinciewoordvoerster Petra Timmer toe. ‘Het is iets innovatiefs in deze regio. Iedereen wil de risico’s van deze wijze van vervoer en van de financieringswijze goed afwegen.’
2014
Als Provinciale Staten alsnog binnenkort goedkeuring geven aan de plannen, kan de Regiotram in augustus 2014 rijden. De provincie trekt ook 5,5 miljoen euro uit voor een opstelterrein en werkplaats voor de trams. Die kosten worden terugverdiend door verhuur van de werkplaats aan de exploitant van de tram.