Molly, een van de boormachines die de tunnel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam graven, heeft zondag het station Ceintuurbaan bereikt. Rond 13.00 uur bereikte de enorme boor het toekomstige metrostation onder de Ferdinand Bolstraat in De Pijp, aldus een zegsman van het projectbureau Noord-Zuidlijn.
Molly bereikt halte Ceintuurbaan
Molly, een van de boormachines die de tunnel van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam graven, heeft zondag het station Ceintuurbaan bereikt.
Sneller
Molly begon op 19 mei aan het Scheldeplein bij de RAI aan het boren van de westelijke tunnelbuis. De boor kwam zondagmiddag volgens planning aan op halte Ceintuurbaan, 944 meter verderop. Met een gemiddelde voortgang van 11,8 meter per dag was Molly sneller dan haar zusjes Gravin en Noortje, die de tunnels onder het Damrak en het Rokin boorden.
Verzakkingen
Volgens het projectbureau verliep het boren van het traject goed en waren de effecten bovengronds gering. Verzakkingen van panden en de straat bleven binnen de vooraf gestelde limieten.
Zachtere grond
In september graaft Molly verder naar station Vijzelgracht. Molly zal zich dan een weg moeten banen door Eemklei in plaats van vaste zandlagen. Op weg naar de Ceintuurbaan deden de boorders al goede ervaringen op met Eemklei. Molly boorde reeds 150 meter door deze zachtere grondsoort.
Spannend
Zondag breekt een ingewikkelde en spannende fase aan. De komende anderhalve week boort Molly zich door de 1,5 meter dikke wand van het station en wordt de tunnelbuis aangesloten. Dan moet de machine zich 200 meter door het ondergrondse station manoeuvreren. Dit proces neemt ruim vijf weken in beslag en gaat 24 uur per dag door.
2017
De tunnel die Molly in de afgelopen 80 dagen heeft gemaakt is de derde van acht tunnelbuizen. De klus zit er nog lang niet op, want de komende anderhalf jaar wordt nog 3830 meter tunnel aangelegd. De metro tussen Amsterdam-Noord en het huidige station Amsterdam-Zuid moet in 2017 gaan rijden.