Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Rotterdam presenteert duurzame ambitie

De stad Rotterdam heeft donderdag ambitieuze plannen op het terrein van duurzame energie gepresenteerd.

De stad Rotterdam heeft donderdag ambitieuze plannen op het terrein van duurzame energie gepresenteerd. In 2030 moet Rotterdam meer duurzame energie opwekken dan de stad verbruikt. De komende vier jaar moeten bovendien 10.000 woningen energiezuiniger zijn gemaakt.

Besparingen

Huishoudens in Rotterdam kunnen tot 40 procent op de energielasten besparen als hun woningen energiezuiniger worden gemaakt. De kosten die worden bespaard kunnen oplopen tot 600 euro per jaar per huishouden. 'Zetten we hier met elkaar vol op in, dan betekent dit voor alle Rotterdamse huishoudens een besparing van 180 miljoen euro per jaar', aldus verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg.

Zonnedaken
Hij wil tegelijkertijd veel woningen voorzien van zonnedaken. Dat kan omdat driekwart van de huizen in Rotterdam platte daken heeft, waardoor gemakkelijker zonne-energie kan worden opgewekt. ,,In 2030 kan op deze manier in 40 procent van de energiebehoefte worden voorzien. In 2018 moeten we hiermee een start hebben gemaakt en zijn zesduizend woningen voorzien van zonnepanelen’’, aldus Langenberg.


Restwarmte
De energieopbrengst uit wind wordt in Rotterdam tot 2020 verdubbeld en in 2025 wordt daaruit stroom opgewekt voor 200.000 huishoudens. Bovendien heeft de Rotterdamse haven dan voldoende restwarmte om 1 miljoen huishoudens te verwarmen. Restwarmte is warmte-energie die vrijkomt bij het omzetten van energie. De stad heeft de ambitie om in 2030 de helft van de 300.000 Rotterdamse huishoudens met deze restwarmte uit de Rotterdamse haven te verwarmen. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roland van der Klauw

Mijn felicitaties voor Rotterdam met deze ambitie. Om de daken van sociale huurwoningen te voorzien van zonnestroom en de bewoners woonlasten bevriezing te bieden is er de stichting Wocozon. Die kan voor alle Rotterdamse woningcorporaties de investering hiervoor doen en de bewoners krijgen een lage bevroren stroomprijs. Net als in de rest van Nederland.

Op 27 maart 2015, 09:44
E.Doeve

neen toch, dit is toch geen digitale openbare reclamefolder? kom redactie, dit is pure commercie.

Op 27 maart 2015, 10:29
Johan

@opmerker: ik vermoed dat je reactie op GeenStijl had moeten staan in plaats van hier

Op 27 maart 2015, 10:55
m.berkelaar

1e reactie: HAHAHAHAHAHA
2e reactie: wat een leugenaars! De ene na de andere parkeergarage wordt in het centrum geopend, soms cadeau gedaan aan commerciele partijen. Het autoverkeer wordt maximaal gefaciliteerd, evenals de vervuilende havengebonden activiteiten. Maar ohoh wat zijn ze duurzaam!
Toch jammer dat de stad na mei '40 is herbouwd.

Op 29 maart 2015, 20:08
ambtenaar

Marjolein kan beter op een onbewoond eiland gaan wonen . Wel klagen maar intussen wel van alles mee profiteren als het kan . Nee dame we leven gelukkig niet meer in de tijd van de turfstekers. Daarbij als de gemeente echt wat wil doen maak dan die collectoren voor iedereen financieel aantrekkelijk om aan te schaffen . En op korte termijn en niet ver in de toekomst dit lijkt meer op hemelfietserij een ding waar de huidige raad goed in is .

Op 1 april 2015, 14:34

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in