Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees meetbusje doet Arnhem en Nijmegen aan

Om te meten wat de gevolgen zijn van klimaatverandering in Europese steden rijdt een mobiel weerstation deze week in Nederland om 's nachts…

Onderzoekers van de Duitse Rurh-Universität Bochum rijden in de nacht van dinsdag op woensdag met een wit busje door Arnhem en Nijmegen om de temperatuur in de stad te meten. Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project Future Cities dat is opgezet om tijdig maatregelen te kunnen nemen tegen opwarming door klimaatverandering.

Europese steden
Het busje met oranje zwaailicht bevat een mobiel weerstation dat op verschillende hoogtes en diverse plekken de luchtvochtigheid en de warmte vastlegt. Tal van Europese steden doen mee aan het project.

Uit eerder onderzoek is bekend dat een dichtbebouwde omgeving met veel stenen warmer is dan een stadslocatie met groen.

Stadsinrichting

Arnhem en Nijmegen hebben in sommige stadswijken al meer groen aangeplant en het Duitse onderzoek moet nu aantonen of dat effect heeft gehad. Ook zal uit de gegevens blijken in hoeverre Rijn en Waal invloed hebben op de warmte in de stad en of Arnhem en Nijmegen profiteren van de bossen rondom de steden. Beide gemeenten willen de cijfers onder andere gebruiken bij de toekomstige stadsinrichting.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus

De totale idioterie van de EU had niet beter in beeld gebracht kunnen worden dan met een wit busje.
Wie gaat die waanzin vanuit Brussel stoppen?

Op 25 juli 2012, 12:28
j.sas

Ik woon bij Sonsbeek naast de oude Heidemij aan de Lovinlaan. Als het warm weer is dan stijgt in de avond/nacht warme (lichte) lucht van de warme stad omhoog. Daarbij wordt koude (zware) lucht uit park Sonsbeek aangezogen. Aan de vlag op de ex Heidemij-toren zie je op lage hoogte een NO en aan de wolken zie je op grotere hoogte een ZW windrichting. De lage en hoge lucht stroomt dan tegen elkaar in. Voordat men aan T-metingen conclusies verbindt, dient men van dit verschijnsel kennis te hebben. Tijdens de metingen waren deze omstandigheden sterk aanwezig. (In de NO wijken van Nijmegen heb ik dit ook waargenomen. Bewoners merkten het wel maar konden het niet verklaren.) PS. Saillant detail: In de oorlog gebruikten de Engelsen dit verschijnsel om hun vuurzeebombardementen op Duitse steden meer effect te geven).

Op 31 juli 2012, 10:25
P.Hofschreuder

Niets nieuws onder de zon! Zulke metingen werden reeds lang geleden door IMAU in Utrecht uitgevoerd en afgelopen jaren door Wageningen UR (Meteorologie en Luchtkwaliteit) met een bakfiets met vergelijkbare meetapparatuur in Rotterdam en Arnhem.. VITO heeft hetzelfde gecombineerd met Ozon metingen gedaan in Antwerpen. Belangrijk is dat metingen gekoppeld worden aan modellen om de complexe stromingen in steden in kaart te brengen en te valideren aan metingen. Pas met goede modellen in de hand kun je maatregelen treffen. Laat je modellering achterwege, dan is alleen interventie studie zinvol; dus eerst zonder groen meten en daarna met groen (in volle wasdom, dus dat kost tijd).

Op 1 augustus 2012, 12:22

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in