Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Jetten belooft meer duidelijkheid biomassacentrale Diemen

Energiebedrijf Vattenfall, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland praten over alternatieven voor de omstreden warmtebron.

27 februari 2024
De elektriciteitscentrale van energiebedrijf Vattenfall in Diemen.
De elektriciteitscentrale van energiebedrijf Vattenfall in Diemen, die restwarmte levert aan tienduizenden woningen.ANP

Klimaatminister Rob Jetten meldt de Tweede Kamer op korte termijn hoe de gesprekken verlopen tussen het energiebedrijf Vattenfall, de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland over een mogelijk alternatief voor de geplande biomassacentrale in Diemen. De komst van de centrale is onzeker geworden doordat de Raad van State de vergunning heeft afgewezen.

Dat meldde hij dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Aanleiding waren vragen van de Partij voor de Dieren, op basis van vrijgegeven communicatie tussen werknemers van Vattenfall en ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Uit deze correspondentie blijkt dat het energiebedrijf in 2022 een subsidietoekenning kreeg voor 395 miljoen euro om een biomassacentrale te bouwen en exploiteren.

Tienduizenden huizen

Het Zweedse bedrijf werkt al lang aan de biomassacentrale, ter verduurzaming van het bestaande warmtenet dat aan de huidige gascentrale is gekoppeld. Met de restwarmte uit Diemen worden nu tienduizenden huizen verwarmt in de gemeenten Amsterdam, Ouder-Amstel, Amstelveen, Diemen en Almere.

Concern Controller

Gemeente West Maas en Waal
Concern Controller

Projectleider Verduurzamen Bedrijven en Maatschappelijk Vastgoed

JS Consultancy
Projectleider Verduurzamen Bedrijven en Maatschappelijk Vastgoed

Al jaren geleden sloot Vattenfall een convenant met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Diemen, Almere, Amsterdam, Weesp en Gooise Meren om voor een overgangsperiode van twaalf jaar biomassa te gaan stoken op de locatie in Diemen. In het akkoord wordt biomassa, oftewel vanuit het buitenland aangevoerde houtrestanten, nadrukkelijk een transitiebrandstof genoemd. Uiteindelijk zou het warmtenet gevoed moeten worden door andere bronnen, zoals restwarmte van datacenters, geo- of aquathermie, groene waterstof of elektriciteit.

Nieuwe aanvraag in 2022

In 2019 kreeg Vattenfall een omgevingsvergunning van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en later ook een subsidiebeschikking voor 396 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken. Maar doordat belangengroepen een gang maakten naar de Raad van State liep het project vertraging op en kwam het einde van de subsidietermijn in zicht. Daarom voelde Vattenfall zich gedwongen om in 2022 de eerste subsidieaanvraag weer in te trekken en een nieuwe aanvraag te doen voor de SDE++-pot die voor het jaar 2022 was gevuld.

Opnieuw kreeg Vattenfall een toekenning voor ruim 395 miljoen euro, voor een periode van twaalf jaar. Voorwaarde is dat de biomassacentrale binnen vier jaar in bedrijf is en tussen 2025 en 2037 een afgesproken hoeveelheid aan kilowattuur produceert. Maar in september 2022 vernietigde de Raad van State de omgevingsvergunning die het energiebedrijf had gekregen. De bestuursrechter vindt dat Vattenfall eerst nog een milieueffectrapportage moet opstellen, aangezien de houtresten formeel als afval gezien moeten worden. In reactie hierop heeft het bedrijf besloten het biomassaplan voor Diemen te heroverwegen.

De laatste kans

Het jaar 2022 bood Vattenfall de laatste kans een SDE-subsidie te krijgen voor een biomassacentrale, omdat het kabinet biomassa geen prioriteit meer wil geven. Minister Jetten ontkende met klem dat ambtenaren van zijn ministerie het bedrijf hebben bevoordeeld om alsnog de toekenning binnen te halen, zoals dagblad de Telegraaf deze week in een artikel suggereert.

Ruim 395 miljoen

De subsidietoekenning voor ruim 395 miljoen euro door minister Rob Jetten is te vinden vanaf pagina 122 van de vrijgegeven documenten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Hatsjikidee. Het is dat de rechter er nog een sokje voor steekt, anders was weer € 400.000.000 door de pot gespoeld. En waar zouden we deze keer met z'n allen voor hebben gewerkt? Nou, dat geld hadden we cadeau gedaan aan een buitenlands miljardenconglomeraat, dat in ruil voor een zak geld complete bossen in de oven flikkert. "Voor het klimaat"!

En dan moet u bedenken dat die bossen eerst machinaal zijn omgezaagd, per vrachtwagen zijn getransporteerd naar een zagerij, daar machinaal in mootjes zijn gehakt, vervolgens de pulp per vrachtwagen is vervoerd naar een vrachtschip, daarna de oceaan zijn overgedieseld naar Rotterdam, daar weer zijn overgeladen in vrachtauto's en vervolgens met kranen in het vuur zijn gesmeten om eens effe lekker veel CO2 uit te walmen.

Dat doen we "voor het klimaat", dus daar staat natuurlijk een rijkelijke subsidie tegenover. We doen het absoluut niet om uw belastinggeld 1 op 1 over te hevelen naar de aandeelhouders van multinationals. En het is ook echt absoluut niet zo dat de bestuurders die verantwoordelijk zijn voor deze waanzin na hun ministerschap ineens opduiken in de top van hetzelfde bedrijfsleven dat er met de subsidiepoen van door is. Nee hoor. Dat ijn complottheorieën.
Advertentie