Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Duurzame energie langs snelwegen Noord-Holland

Provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat en Liander zetten handtekening.

16 november 2022
Windturbines langs de A6 bij Lelystad.
Windturbines langs de A6 bij Lelystad.Shutterstock

De provincie Noord-Holland, netbeheerder Liander, Rijkswaterstaat en twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam, Haarlemmermeer en Beverwijk, hebben een intentieovereenkomst ondertekend: ze willen langs vijf snelwegen duurzame energie opwekken. Een voorverkenning wijst uit dat langs de A9, A5, A22 en delen van de A1 en A2 ruimte is voor de opwek van met name zonne- maar ook windenergie. Het gaat om respectievelijk 686 hectare en acht hectare.

OER

De partijen mogen gebruik maken van de grond langs de rijkswegen in het kader van het OER-programma: Opwek van Energie op Rijksvastgoed. Tot eind 2023 wordt gekeken naar ruimtelijke inpassing, concrete percelen, maar ook naar draagvlak onder bewoners. Daarna komt er een tender waarop energiecoöperaties en projectontwikkelaars kunnen intekenen. De zones die gebruikt kunnen worden, strekken zich tot vijfhonderd meter uit aan weerszijden van de snelwegen. Behalve van grond zal gebruik worden gemaakt van geluidsschermen en zijbermen.

Stelling

Wel moet rekening gehouden worden met de luchtvaart, evenals met beschermingsregimes ten aanzien van natuur en erfgoed. Bij die laatste moet gedacht worden aan de Stelling van Amsterdam, de historische verdedigingsring van forten, sluizen en dijken die op de UNESCO-lijst staat. De intentieovereenkomst betreft alleen de verkenningsfase van volgend jaar. Voor samenwerking daarna moet een nieuwe overeenkomst op tafel komen.

RES

Het gehele project is onderdeel van de dertig Regionale Energiestrategieën, waarvan er twee zijn opgesteld in het noorden en zuiden van de provincie Noord-Holland. Het overkoepelende, nationale doel van deze strategieën is om in 2030 in geheel Nederland 35 Terawattuur op te wekken uit fossielvrije energiebronnen. Al in 2020 en 2021 hadden de Noord-Hollandse overheden aanvragen ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om gebruik te mogen maken van grond langs de rijkswegen, in het kader van het OER-programma. 

A7

Momenteel loopt in Noord-Holland al het proefproject 'Zon langs de A7', dat het doel heeft in 2024 zonneparken in bedrijf te hebben op de knooppunten bij Wognum, Abbekerk, Medemblik en Middenmeer.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie