Niet veel verkeersdoden
De actie is onderdeel van een serie afspraken om de verkeersveiligheid in Zeeland te verbeteren. Alle wegbeheerders in Zeeland hebben afgesproken dat het aantal ernstige verkeersslachtoffers in 2010 eenvijfde lager moet liggen dan nu. Toch blijkt uit cijfers van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) dat het aantal verkeersdoden onder de Zeeuwse fietsers niet hoog is.
Cijfers
In 2008 vielen tot en met 30 november 24 verkeersdoden, waaronder een 45-jarige fietser die werd geschept door een auto. In 2008 vielen tot nu toe geen verkeersdoden onder kinderen in de leeftijd tussen 0 en 11 jaar. Vorig jaar viel er één verkeersdode in deze leeftijdscategorie. Volgens recente cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) overleden in 2007 2 fietsers in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 9 jaar. In 2006 waren dat er 4. Dit cijfer loopt snel op naarmate kinderen ouder worden.
Toch effectief
Uit de studie van SWOV blijkt dat het aantal verkeersdoden en het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen van 0 tot 14 jaar de laatste decennia ‘sterk is gedaald’, zeker in vergelijking met de daling onder andere leeftijdsgroepen. In 2005 vielen er in het verkeer 30 doden in de leeftijd van 0 tot 14 jaar, tegenover 120 eind jaren tachtig. Fietsers tussen 6 en 14 jaar blijken volgens die studie ‘relatief vaak’ bij ernstige ongevallen betrokken te zijn. Jaarlijks worden ongeveer 1200 tot 1300 kinderen tot 14 jaar in het ziekenhuisopgenomen na een verkeersongeval. ‘Hoofdletsel, waaronder ernstig hersenletsel, komt veel voor’, zegt SWOV, al is dat bij 15-jarigen ernstiger dan bij kinderen tot 14 jaar. ‘Het dragen van een fietshelm is dus juist bij kinderen een effectieve maatregel’, stelt SWOV.
Niet populair
Fietshelmen zijn niet erg populair onder de jeugd. Zeeland wil daarin verandering brengen door ze gratis te verstrekken. Het gebruik van fietshelmen onder kleine kinderen is toegenomen, maar het animo om ze te dragen neemt flink af als kinderen 6 jaar of ouder zijn geworden. ‘Dan begint het verzet tegen de wensen van de ouders een rol te spelen’, zegt het SWOV, ‘en wordt het gebruik van een fietshelm afgewezen. Wat daarbij misschien meespeelt, is dat andere groepen fietsers ook geen helm dragen.’ Het SWOV is geen voorstander van het verplichten van fietshelmen voor kinderen maar voor goede voorlichting.
Lees ook:
Fietshelmen ondanks weinig ongelukken
De provincie Zeeland gaat volgend jaar samen met de Zeeuwse gemeenten fietshelmen verstrekken aan leerlingen van de groepen drie en vier…