Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten doden rups met illegaal middel

De inspectie heeft al moeten ingrijpen.

ANP
15 februari 2024
eikenprocessierups.jpg

Sommige gemeenten gebruiken een illegaal middel voor de bestrijding van de eikenprocessierups. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt omdat het middel genaamd XenTari alleen in de landbouw gebruikt mag worden als gewasbeschermingsmiddel, en dus niet als bestrijdingsmiddel op een plek met veel mensen en dieren.

Adviseur Inwonersparticipatie

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Tilburg
Adviseur Inwonersparticipatie

Projectleider Grondzaken

JS Consultancy
Projectleider Grondzaken

Schaal onduidelijk

De ILT meldt dat er signalen zijn binnengekomen dat gemeenten XenTari inzetten tegen de eikenprocessierups. Hoeveel gemeenten het middel nog gebruiken is onduidelijk. Wel stelde Vogelbescherming Nederland in 2020 dat het middel in 61 gemeenten wordt gebruikt - dat terwijl XenTari alle rupsen in een boom doodt.

Er is al ingegrepen

Het gebruik van het middel in dorpen of steden is een overtreding, benadrukt de ILT. De inspectie zegt te hebben ingegrepen, maar of een gemeente bijvoorbeeld een waarschuwing of boete heeft gekregen, is onbekend.

Alternatieven

Verder wijst de ILT erop dat er ook legale manieren zijn om de eikenprocessierups te bestrijden. Kennisplatform Processierups heeft een lijst opgesteld met alternatieven. Die gaat van het uitzetten van lieveheersbeestjes tot de nesten van eikenprocessierupsen uit de boom wegzuigen.

Overlast

Het beestje kan irritatie en jeuk veroorzaken, en soms ook allergische reacties. De eikenprocessierups werd afgelopen jaar wel steeds minder gezien, al konden mensen soms nog flinke overlast ervaren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie