Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huizen denkt over maatregelen na dood meisjes

Het koolmonoxideincident dat twee meisjes het leven kostte, zorgt voor onrust onder bewoners. De harde wind lijkt de oorzaak van het ongeluk.

11 januari 2012

De gemeente Huizen beraadt zich op maatregelen na het koolmonoxide-incident waarbij vorige week twee kinderen om het leven kwamen. De gemeente is daarover in gesprek met de VROM-Inspectie.

Communicatie

Misschien is aanvullend onderzoek nodig naar de oorzaak van het ongeval, zegt gemeentewoordvoerster Wilma Verwoerd. ‘Maar het kan ook zijn dat het gesprek met de inspectie leidt tot maatregelen op het vlak van communicatie. Zij hebben hier meer ervaring mee dan wij.’

Onrust

Bij de gemeente komen sinds het incident vragen over de veiligheid van gasgeisers. ‘We zijn ons bewust van de onrust die dit ongeval in de samenleving geeft en daar willen we wat mee doen.’

Noodlottig

Donderdagavond raakten drie meisjes door koolmonoxidevergiftiging buiten bewustzijn in een badkamer van een woning in Huizen. Twee van hen overleden in het ziekenhuis. Uit technisch en forensisch onderzoek concludeerde de politie dat sprake was van een noodlottig ongeval door samenloop van natuurlijke factoren.

Harde wind

"De afvoer van koolmonoxide vanuit de geiser liep via de normale weg naar buiten, maar werd door de harde wind afgesloten", staat in het persbericht van de politie Gooi- en Vechtstreek. "De gasgeiser functioneerde naar behoren." De gemeente baseert zich op dat onderzoek en heeft geen reden te veronderstellen dat er iets anders aan de hand was, zegt woordvoerster Verwoerd.

Snelle conclusie

Maar volgens deskundige Hella Rijpkema van Kiwa Gas Technology is die conclusie wel erg snel getrokken. Alleen een geiser die niet goed functioneert produceert koolmonoxide. Volgens haar is er bij een ongeval altijd een combinatie van factoren.

Technisch beperkt

Bij Kiwa, dat al jaren onderzoek doet na koolmonoxideongevallen, zijn voorbeelden bekend van situaties die op het eerste oog duidelijk leken, maar waar bij nader onderzoek meer tekortkomingen naar voren kwamen. Ervaring leert ook dat onderzoek door politie en justitie vooral dient om te kijken of sprake is van een strafbaar feit. Zo’n onderzoek is technisch beperkt.

Bouw- en woningtoezicht

De gemeente, verantwoordelijk voor bouw- en woningtoezicht,  zou zelf een onderzoek moeten laten verrichten, om de onrust bij bewoners weg te nemen, vindt Rijpkema. Een volledig onderzoek is ook noodzakelijk voor de veiligheid van de bewoners in de toekomst, zegt zij.

Kritisch kijken

In reactie op soortgelijke uitlatingen die Rijpkema gisteren in Cobouw deed, heeft Huizen nu de VROM-Inspectie ingeschakeld. ‘We gaan er nog eens kritisch naar kijken’, aldus de gemeentewoordvoerster.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie