Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Leenangst om eigen woning te verduurzamen

Huiseigenaren gebruiken het liefst eigen geld voor financiering energiebesparende maatregelen.

23 februari 2022
dakisolatie woningisolatie

Woningeigenaren willen geen geld lenen om woningisolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen te financieren. Ze betalen de verduurzaming bij voorkeur met spaargeld. Verder hebben ze weinig kennis van de mogelijkheden om deze verduurzamingsmaatregelen te financieren. Dat concludeert het Nationaal Warmtefonds uit eigen onderzoek.

Senior Gebiedsregisseur Openbare Ruimte

Gemeente Oss
Senior Gebiedsregisseur Openbare Ruimte

Senior Kwaliteitsmedewerker Control

Gemeente Goes
Senior Kwaliteitsmedewerker Control

Leenangst

Uit het onderzoek blijkt dat woningeigenaren leenangst hebben als het gaat om verduurzaming van de eigen woning. Van alle mogelijke manieren om aan geld te komen voor verduurzaming werd door 2.000 woningeigenaren 'eigen geld' het vaakst aangekruist (68 procent), gevolgd door 'subsidies' (50 procent). Een kleine groep (13 procent) ziet het meefinancieren in de hypotheek ook als optie. Slechts 7 procent ziet een speciaal hiervoor afgesloten lening als optie om verduurzaming te financieren.

Lage rente

Bij de woningeigenaren die niet van plan zijn te verduurzamen blijkt 'onvoldoende geld' een belangrijke rol te spelen. En dat is niet nodig, meent bestuurslid Maartje Brans van het Nationaal Warmtefonds: 'Ons doel is dat iedere woningeigenaar kan meedoen aan verduurzaming.' Daarvoor geeft het fonds energiebespaarleningen van 5.000 tot 65.000 euro uit aan particuliere woningeigenaren en VVE's. Dat gebeurt tegen een lage rente en voordelige voorwaarden. Zo zijn er geen afsluitkosten en kunnen ook 75-plussers een lening krijgen.

Goedkoop geld

De leenvoorwaarden zijn voordelig door de opzet van het fonds. Het fonds heeft geen winstoogmerk en het geld is deels als subsidie afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), initiatiefnemer van het fonds. Voor elke euro die het Warmtefonds van BZK ontvangt, mag het vier euro 'uit de markt halen', vertelt Brans. Dat kan goedkoop door de financiële garanties van BZK. Vanaf de oprichting in 2014 tot nu toe is 669 miljoen euro aan leningen verstrekt, zegt Brans. In totaal is er 1,2 miljard euro beschikbaar. 'Niet dat er nu heel veel geld onbenut op de plank ligt', benadrukt ze. Maar het is wel beschikbaar als het fonds het nodig heeft.

Extraatjes

Drie provincies werken nu samen met het fonds, dat sinds kort ook de samenwerking met gemeenten opzoekt. 'Wij bieden gemeenten en provincies een manier om inwoners te helpen aan die veel goedkoper is', zegt Brans, die daarmee doelt op het eigen geld dat gemeenten en provincies normaalgesproken in hun begroting moeten reserveren om zulke leningen uit te geven. Bij samenwerking komt het geld uit de kas van het Warmtefonds en worden eventuele extraatjes als rentekorting betaald door de lokale overheden.

0 procent rente

Tot nu toe doen de gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg mee. In Den Haag kunnen particuliere woningeigenaren sinds begin dit jaar tegen 0 procent rente geld lenen. De gemeente draait op voor de rentekosten. In Leidschendam-Voorburg krijgen huiseigenaren en VVE's een korting van 1 procent voor energiebesparingsmaatregelen. Wie geld leent voor het Zeer Energiezuinige Pakket krijgt 1,2 procent korting. Ook de provincies Drenthe, Friesland en Zeeland doen mee met rentekortingen voor woningeigenaren die investeren in energiebesparende maatregelen.

Pot vergroten

Sinds 2014 heeft het Warmtefonds aan pakweg 45.000 woningeigenaren en VVE's geld geleend. Het gemiddelde leenbedrag is volgens Brans 15.000 euro. Uitgaande van dat bedrag kunnen komende tijd in ieder geval nog 33.000 huishoudens een lening krijgen. Maar het bestuurslid heeft er alle vertrouwen in dat het niet bij de toegezegde 1,2 miljard euro zal blijven: 'We zijn nu in gesprek om de pot te vergroten naar 2 miljard euro.' Het geld dat woningeigenaren aflossen wordt opnieuw ingezet om uit te lenen.

Hypotheek

In (PAW-)wijken die van het gas af moeten kunnen woningeigenaren nu ook een energiebespaarhypotheek afsluiten bij het fonds. Voorlopig kan dat alleen nog als de wijkaanpak is aangemeld bij de RVO. Tot nog toe hebben 100 gemeenten en 70 corporaties een wijk aangemeld. Pilots voor verstrekken van de energiebespaarhypotheek lopen in de gemeenten Oldambt en Doetinchem.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie